Vakcina sa Kube stiže u Srbiju

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina sa Kube stiže u Srbiju

Predstavnici Instituta "Torlak" i kubanskog Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB dogovorili su se da "Torlak" bude nosilac dozvole za stavljanje u promet vakcine za rak pluća, a registraciona dokumentacija trebalo bi do oktobra da bude pripremljena i dostavljena Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Instituta "Torlak" izdatom nakon sastanka sa predstavncima Instituta CIMAB, Ambasade Kube i firme "Vama", dogovoreno je da se u narednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << periodu potpiše direktan ugovor između dva instituta, odnosno da "Torlak" bude nosilac dozvole za stavljanje u promet te vakcine.

Dokumentaciju potrebnu za registraciju vakcine zajednički će pripremati stručnjaci oba instituta, a tokom leta očekuje se da će predstavnici sa Kube ponovo posetiti "Torlak".

Kako se navodi, registraciona dokumentacija bi trebalo da bude pripremljena do oktobra meseca, kada će biti predata Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

U razgovorima su učestvovali predstavnici kubanskog Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB - direktorka za istočnu Evropu Nijuvis Perez i komercijalni direktor Ejnard Blanko, prvi sekretar Ambasade Kube zadužen za ekonomska pitanja Hilfredo Fernandes Molina i direktor firme "Vama", koja je zastupnik instituta iz Havane.

Tom prilikom predstavljeni su proizvodni programi i potencijali oba instituta, a razgovaralo se o mogućnostima saradnje Instituta Torlak i kubanskog Instituta za molekularnu imunologiju CIMAB.

Prezentacija Instituta sa Kube pokazala je vrlo visok naučni i tehnološki nivo kubanskih dostignuća u oblasti imunologije i vakcinologije, a pre svega u oblasti kancerogenih oboljenja.

Uslov da bi vakcina mogla da se distribuira u Srbiji je njena registracija u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, a po zakonu od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U "Torlak" stiže vakcina protiv raka pluća

Izvor: Radio 021, 17.Maj.2012

Institut "Torlak" biće nosilac dozvole za stavljanje u promet vakcine protiv raka pluća "cimavaks" sa Kube, najavio je direktor te ustanove doktor Branislav Lazić.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.