VIJAGRA NAJPRODAVANIJA PETKOM Muškarci u BiH za BOLJU POTENCIJU godišnje daju 3 miliona KM

Izvor: Blic, 08.Feb.2018, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIJAGRA NAJPRODAVANIJA PETKOM Muškarci u BiH za BOLJU POTENCIJU godišnje daju 3 miliona KM

Bosanci i Hercegovci na preparate za potenciju godišnje potroše nekoliko miliona maraka, a potražnja za tim proizvodima iz godine u godinu raste.

Zvanični podaci o vrednosti proizvoda za potenciju uvezenih lani još nisu dostupni, jer, kako je rečeno u Agenciji za lekove i medicinska sredstva BiH, oni će biti objavljeni sredinom godine.

No, prema podacima Agencije dostavljenim u odgovoru na upit Avaza, 2016. godine vrednost uvezenih preparata za lečenje erektilne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << disfunkcije iznosila je čak 2.745.650,86 KM.

U domaćim farmaceutskim kompanijama potvrdili su da ne proizvode ove preparate te su svi uvezeni.

U nekim od apoteka u BiH Avaz saznaje da preparate za potenciju kupuju svi, od srednjoškolaca do penzionera.

Dok neupućeni smatraju da im pilula „vijagre“ ili nekog drugog sličnog preparata može povećati seksualnu želju, za šta stručnjaci navode da nije tačno, u BiH je veliki broj onih koji su zbog erektilne disfunkcije primorani uzimati ove preparate kao lek.

Starosna skala

U razgovoru za Dnevni avaz vodeći stručnjak u BiH za rešavanje problema erektilne disfunkcije, Dželaludin Junuzović, šef Hirurških disciplina Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kaže da u poslednjih 10 godina broj muškaraca s tim problemom rapidno raste i danas premašuje 400.000.

- Najčešći uzroci ovog problema su stres, nepovoljna socijalna situacija te porast broja osoba obolelih od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Već ranije sam upozoravao da svake godine starosna skala ide prema dolje, pa i momci od 25 do 30 godina već počinju imati probleme - otkriva Junuzović, autor dve knjige o isključivo ovim problemima.

Zanimljivo je i to, kako Avaz saznaje od apotekara, da je uz povećanu prodaju sredstava za potenciju vezana i prodaja tableta za „dan posle“.

Tako, kažu, dok vijagre i ostalih preparata najviše prodaju petkom i subotom, nedeljom i ponedeljkom povećana je potražnja žena za pilulama za hitnu kontracepciju.

Tragične posledice

U BiH pacijenti s ovim problemom nerado traže lekarsku pomoć, a to bi svakako morali.

Junuzović posebno ističe to da se lekovi za potenciju u BiH u velikom broju uzimaju bez ikakve kontrole i saveta lekara, što može imati i tragične posledice.

- Neretko se dešava da mnogi samoinicijativno uzimaju te lekove, što je veoma loše. Takvi slučajevi imaju i smrtni ishod, i u svetu i kod nas - navodi on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.