Ustavni sud BiH odbio zahteve poslanika Narodne skupštine Srpske

Izvor: Blic, 06.Jul.2017, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH odbio zahteve poslanika Narodne skupštine Srpske

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahteve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti (takozvane)Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti (takozvane) Republike BiH, saopšteno je iz ovog suda.

Koalicija koja čini većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputila je 6. decembra prošle godine Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 25. novembra danom državnosti.

Šef Kluba poslanika SNSD, Radovan Višković, rekao je tada da se ovaj dan obeležava samo u Federaciji BiH, te da je jasna namera da se uspostavljanjem 25. novembra kao dana državnosti BiH apsolutno isključi jedan konstitutivni narod, odnosno srpski narod čime se stavlja u diskriminišući položaj.

Višković je podsetio da je ukaz o proglašenju ovog zakona 6. marta 1995. godine potpisao tadašnji predsednik Predsedništva takozvane Republike BiH, Alija Izetbegović.

Poslanici većine u Narodnoj skupštni Republike Srpske uputili su 11. oktobra prošle godine apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH.

Višković je rekao da 1. mart ne odražava volju svih naroda koji su konstitutivni po Ustavu BiH.

- Taj datum je utvrđen bez predstavnika srpskog naroda. Prvi mart je isključivo vezan za Bošnjake i Hrvate, a time se srpski narod stavlja u podređen položaj. Ustavni sud BiH mora da štiti prava svih u BiH, pa i Srba. Prvi mart se slavi samo u jednom delu BiH - istakao je Višković, obrazlažući razloge za podnošenje apelacije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud odbacio apelacije o 1. martu i 25. novembru

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2017

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovane zahtjeve 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti Republike BiH i članova Zakona o proglašenju 25. novembra danom državnosti Republike BiH, saopšteno je iz ovog suda...Koalicija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.