Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Komisije za sprovođenje referenduma

Izvor: Blic, 15.Feb.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Komisije za sprovođenje referenduma

Ustavni sud BiH odbacio je danas kao nedopuštenu apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojom joj je osporeno pravo na Centralni birački spisak, izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Mijan nije mogao da saopšti više detalja, ali je naveo da će kompletna odluka Ustavnog suda BiH o ovoj apelaciji biti postavljena na internet stranici Suda u narednim danima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Mijan je ranije izjavio da je prvo CIK BiH doneo odluku da je zahtev Komisije neosnovan, a kasnije je tu odluku potvrdio i Sud BiH.

Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog veća Suda BiH i CIK BiH, kojom je Srpskoj osporeno pravo na Centralni birački spisak.

Apelaciono veće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za sprovođenje referenduma Republike Srpske na odluku CIK BiH, kojom je odlučeno da se odbije zahtev za ustupanje Centralnog biračkog spiska.

Član CIK BiH Suad Arnautović rekao je ranije da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rešavanje žalbe, jer žalilac, Republička komisija za sprovođenje referenduma nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Predsednik Republičke komisije Siniša Karan ranije je izjavio da je povređeno pravo Komisije na pravni lek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Apelacijom Ustavnom sudu BiH pokušale su biti objašnjene nelogičnosti Suda BiH i CIK-a BiH.

- Ono što je paradoks i zbog čega idemo sa apelacijom - Sud BiH i CIK smatraju da nismo deo izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstva - pojasnio je tada Karan.

Nakon što joj CIK BiH nije ustupio Centralni birački spisak, Republika Srpska je, uz pomoć MUP i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.