Izvor: Blic, 05.Nov.2016, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usamljena ptica-selica zimuje u Čatrnji kod Gradiške: Rodu čuva celo selo

Crno-bela roda dočekala je hladni novembar u Čatrnji, jednom od najvećih staništa ovih ptica u gradiškom kraju.

To je izazvalo veliko čuđenje meštana koji su jata ovih ptica davno ispratili u toplije krajeve. Elvir Kanlić, Rasim Talić i Adem Vrević ne pamte da je roda zimovala u njihovom selu kao sada.

- Ona se ne udaljava od naših kuća. Tu se kreće među ovcama, pretražuje močvare loveći ribu, gliste i insekte. Hrane, ipak, ponestaje. Žabe i zmije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su najčešće na njenom jelovniku, odavno su pobegle u zemlju pa brinemo čime da je prehranimo – pričaju Elvir Kanlić i Adem Vrević.

Oni su primetili da roda konači u napuštenoj kući, pod krovom, ali su zabrinuti zbog hladnoće.

- Ne znamo kako rodi da pomognemo. Možda bi bilo dobro da je pokušamo uhvatiti i zbrinuti u toplijoj prostoriji, među stokom u štali. Ne verujemo da može prezimiti vani na snegu i vetru – u dilemi su sagovornici „EuroBlica“ iz Čatrnje, na čijim njivama roda boravi poslednjih desetak dana.

Rasim Talić iz Donje Čatrnje pokušava otkriti uzroke zbog kojih nije odletela na jug, zajedno sa ostalim selicama.

- Video sam da može leteti, mada sam pre toga verovao da je povređena. Možda je okasnila za jatom, a posle sama nije umela da ih stigne, verovatno joj se zagubio put i poremetio biloški sat  – teoretiše Rasim psihologiju ptice koja trčakara i preleće ograde obližnjih kuća i dvorišta.

Stručnjaci podsećaju da ovo nije prvi slučaj prezimljavanja roda kod nas. Ipak, one to ne mogu bez ljudske pomoći. Način na koji im možemo pomoći je redovno hranjenje manjim komadima ribe i mesa.

Razlog zbog kojeg ne odlaze na jug nije hladnoća, već smrzavanje vode i tla, pa rode nemaju gde loviti i šta jesti.

Veliki deo roda koje ostanu, prežive zahvaljujući pomoći ljudi. Njima ne smetaju sneg ni niske temperature, već nedostatak hrane tokom zime.

Roda prezimila u štali

Mara Vranić, penzionerka iz Cerovljana kod Gradiške, je pre nekoliko godina u svojoj štali zbrinula rodu koja zbog povrede noge nije odletela.

Ovu pticu je udario kamion na cesti, a vozač je doneo Marinoj kući.

Intervenisao je i veterinar pa je Mara svoju rodu brižno čuvala, lečila i hranila celu zimu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.