Univerziteta nema na svetskim rang listama

Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerziteta nema na svetskim rang listama

BANJALUKA - Univerziteti u Bosni i Hercegovini nisu se našli na nedavno objavljenoj rejting listi visokoškolskih ustanova u svetu! Tako BiH nije zauzela čak ni poslednje mesto, jer se kvalitet naših univerziteta nije ni poredio sa svetskim fakultetima. S obzirom na to kako nas gledaju svetski akademski stručnjaci, postavlja se pitanje hoće li BiH za nepunu godinu, koliko je ostalo do ispunjenja Bolonjskog procesa, moći da dostigne sve uslove na koje se obavezala i tako dobije pozitivnu ocenu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
„Posebno obeshrabrujuća je činjenica da mi nismo ni rangirani. Nas i ne upoređuju, jer nismo dosegli taj nivo da uopšte budemo mereni, pa tek onda da vidimo gde spadamo. To je i moja odgovornost, ali i onih koji će sutra raditi u Ministarstvu prosvete”, upozorio je juče resorni ministar Anton Kasipović na Trećoj konferenciji o visokom obrazovanju RS. On je rekao kako na taj način želi da podstakne akademsku zajednicu da krupnijim korakom i odlučnije počne da odgovara na ključna pitanja u toj oblasti.

„Vlada RS učiniće sve da obezbedi tehničke i druge pretpostavke. Tokom poslednje dve godine uložili smo 50 miliona KM, a spremni smo i na dalje investicije. Mi ćemo svoj deo posla završiti, a od akademske zajednice - profesora, asistenata i studenta, očekujem unutrašnju energiju kako bi do 2010. uspešno završili posao”, naveo je Kasipović.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković rekao je da se „ništa preko noći ne može promeniti nabolje” i da će Republici Srpskoj biti potrebno još maksimalno šest godina da bi stvorila uigran tim za Bolonjski proces.

„Neke zemlje su 15 godina u tom procesu. Dobro znate da je primena Bolonje kod nas pre 2000. godine. Treba nam još vremena”, rekao je Novaković.

I rektor banjalučkog univerziteat Stanko Stanić smatra da suštinski problem na ovom univerzitetu ne postoji, osim što su evidentni otpori pojedinih profesora da dalje napreduju.

„Pojedini profesori radi svojih stečenih pozicija ne žele promene i hoće da i dalje fakulteti budu samostalni. Međutim, to je pitanje Univerziteta”, rekao je Stanić.

Inače, u poslednjih godinu dana ministar prosvete Anton Kasipović često je govorio da univerzitete ne deli na privatne i državne, nego na dobre i loše. Međutim, ni juče nije precizirao koje visokoškolske ustanove u RS mogu dobiti pozitivnu ili negativnu ocenu ministarstva. On je najavio da će uskoro biti pripremljeni kriterijumi kako bi se u akademskoj 2010/11. studentima mogli preporučiti dobri studijski programi.

„Predstoji kvalitetna borba za tržište znanja. Nemojte da se zavaravamo, jer iza nas su godine kad su neki profesori predavali i na šest fakulteta, a kasnije kritikovali privatne fakultete. Vreme je da se skinu maske. Takođe, bitno je da akademska zajednica kaže da neki profesor, primera radi, predaje na 12 fakulteta u sedam gradova. Jer, oni su pozvani da štite svoj obraz i entitet RS”, naveo je Kasipović.

Ispašta visoko obrazovanje

Na jučerašnjoj konferenciji o visokom obrazovanju RS učesnici su apelovali da svi nivoi vlasti u BiH izdvoje više novca za ovu oblast. Sada se dešava, kako su rekli, da zbog racionalizacije troškova u budžetima najčešće ispašta visoko obrazovanje. „Sa stanovišta potreba univerziteta, nisam zadovoljan izdvajanjima za visoko obrazovanje. Univerzitetu u Banjaluci za 2009. potrebno je oko 10,5 miliona KM za investicije, a u narednih pet godina nam treba oko 60 miliona maraka. Ipak, treba voditi računa i o objektivnim mogućnostima budžeta RS”, rekao je rektor banjalučkog univerziteta Stanko Stanić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.