Umesto Špirića na sednicu UN otišao Silajdžić

Izvor: Press, 24.Maj.2010, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto Špirića na sednicu UN otišao Silajdžić

Član predsedništva BiH Haris Silajdžić sprečio predsedavajućeg Saveta ministara Nikolu Špirića da putuje na sednicu SB UN. Silajdžić, s ministrom spoljnih poslova Svenom Alkalajem, mesec dana tajno spremao ovaj plan
Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić uspeo je da se umesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića ugura u avion za Njujork gde danas počinje redovno zasedanje SB UN! Silajdžić po svaku cenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << želi da lično i pred kamerama celog sveta odglumi fiktivnog predsednika BiH i ponovo s govornice SB UN optuži Srpsku za sve nedaće s kojima se suočava Bosna!
Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i predsednik Saveta ministara Nikola Špirić juče su optužili Silajdžića da za svoje „privatne svrhe" koristi Ministarstvo inostranih poslova BiH, ali i dobar deo diplomatsko-konzularne mreže, samo kako bi na sednici SB UN podržao izveštaj šefa OHR Valentina Incka o stanju u BiH. U tom izveštaju Vlada RS se optužuje za delovanje protiv državnih institucija!
Privatizovali državu
Radmanović i Špirić juče su poslali pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu. Oni ga obaveštavaju da u BiH ne postoji zajednički stav o Silajdžićevom nastupu u Njujorku. Špirić je, na vanredno sazvanoj konferenciji za medije, naveo da je proteklih godina bila praksa da predsedavajući Saveta ministara ide u Njujork i da je Silajdžić prekršio Ustav BiH!
- Ove godine sam tražio da mi Misija BiH u UN-u pripremi određene kontakte tokom moje posete Njujorku, ali oni su me ignorisali. Misija to nije uradila zato što je bila u dogovoru sa ministrom inostranih poslova Svenom Alkalajem, koji je u tajnosti pripremao da na tu sednicu ide Silajdžić. Gde na svetu ima da predsedavajući od svoje ambasade traži da mu obezbedi susrete, a da ga ambasada odbije? - pita se Špirić.
On dodaje da Alkalaj i Silajdžić misle da je to dobro za BiH, ali i da prave veliku grešku.
- Obaveštavanje Ban Ki-muna o pravom stanju stvari jedini je mehanizam, koji su srpski predstavnici u zajedničkim organima mogli da primene. Naravno, mogu ja i da odem u Njujork i poguram se na vratima sa Silajdžićem, ali mi ne pada na pamet da to radim. Zato sam se odlučio da u pisanoj formi obavestim SB o tome šta se ovde radi i kakav brlog od države prave Silajdžić i Alkalaj - rekao je Špirić.
Zanimljivo je i da je Silajdžić prošle sedmice, uoči sednice Predsedništva BiH, sa dnevnog reda skinuo tačku koja se tiče predstojeće sednice SB UN. Tada je reagovao srpski član Predsedništva Nebojša Radmanović, koji je u svom pismu generalnom sekretaru UN naveo da niko nema pravo da u ime BiH podrži Inckov izveštaj i da će stavovi koje bude iznosio Silajdžić biti njegovi lični, a ne stavovi Predsedništva BiH.
- Izveštaj visokog predstavnika sadrži niz netačnih ocena o situaciji u BiH, a Predsedništvo se nije usaglasilo oko nastupa i političkih stavova na debati u SB - poručio je Radmanović.
Dobro za Srpsku
Aleksandar Savanović s Pravnog fakulteta u Banjaluci ocenjuje da je odlazak Silajdžića u Njujork i njegov nastup na sednici SB samo nastavak njegove glume „predsednika BiH", koju igra kako je preuzeo poziciju predsedavajućeg Predsedništva.
- Silajdžić je prvo u ime cele BiH prihvatio Istanbulsku deklaraciju, zatim je lično dobio poziv da poseti Beograd, a sada će se pojaviti i na sednici SB, iako je do sada uvek na te sednice išao predsedavajući Saveta ministara. Takvo ponašanje, u principu, i odgovara Srbima, jer dokazuje da je BiH utemeljena na pogrešnim principima i da je strukturalno neodrživa tvorevina na šta srpski predstavnici često i ukazuju - ističe Savanović.

Bez suštinskog značaja
Silajdžićevi nastupi po inostranstvu, dodaje naš sagovornik, uglavnom diskredituju njega samog i on je već postao i predmet sprdnje u mnogim svetskim medijima.
- Silajdžićev nastup u Njujorku neće imati neki suštinski značaj, ali mogao bi da koristi Srbima da konačno počnu da rešavaju neka pitanja u odnosima između RS i Srbije u koje je on takođe počeo da se petlja - smatra Savanović.
Prema njegovim rečima, sve što radi Silajdžić je očigledan dokaz da BiH ne funkcioniše i da ne treba bežati od činjenice da aktuelni procesi samo ubrzavaju raspad BiH.
- Ne treba okretati glavu jer, tokom istorije su se raspadale i mnogo veće i mnogo značajnije države od BiH koja je, istorijski gledano, potpuno nevažna država - zaključuje Savanović.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.