Ukinute neisplative autobuske linije u Bijeljini

Izvor: Blic, 21.Jun.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinute neisplative autobuske linije u Bijeljini

Prevoznici u gradskom i prigradskom saobraćaju u Bijeljini ukinuli su većinu linija, a broj polazaka za one koje ostaju značajno su smanjili.

Zbog neisplativosti održavanja autobuskih linija tokom školskog raspusta, od 12 gradskih i prigradskih linija koje drži „Semberijatransport“ tokom leta ostaju samo četiri.

U ovom preduzeću navode da, kao i ranijih godina, nemaju alternativu. Direktor preduzeća Pantelija Mitrović ističe da su 90 odsto njihovih putnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učenici i da je ovakav poslovni potez jedino realan.

- Gradska vlast u proteklih 12 godina, koliko obavljamo ovu delatnost, nije zainteresovana za razvijanje gradskog i prigradskog saobraćaja - tvrdi Mitrović.

Milan Čuturić, direktor i vlasnik autoprevoza „Čuturić“, kaže da od 9 polazaka za Donje Crnjelovo tokom leta ostaju samo 4.

- Da nemam minibus sa 19 sedišta, ni ovo se ne bi isplatilo - kaže Čuturić

Podseća da su sva tri prevoznika više puta gradskim vlastima upućivali inicijativu sa predlogom kako grad može učestvovati u organizaciji gradskog i prigradskog prevoza, ali osim jednog sastanka sa koga nije realizovan nijedan zaključak ništa se nije desilo.

I u „Samardžić prevozu“ smanjuju broj polazaka, pitajući se dokle će divlji taksisti obavljati prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju Bijeljine.

- Ono malo putnika što nam ostaje tokom leta preuzimaju taksisti tako da su naše linije neisplative - kaže Dušan Samardžić.

Prevoznici navode da se ne mogu sami boriti protiv takozvanih divljih taksista i upozoravaju da sve više registrovanih taksi prevoznika krši propise, primajući putnike na autobuskim stajalištima.

- Snalazimo se kako znamo. Nije jednostavno jer svakog dana dolazim u grad iz Amajlija. Nekada dođem s komšijama, nekad taksijem. Mislim da Bijeljina kao grad ne smela biti bez gradskog prevoza - kaže putnica, koja će do septembra morati razmišljati o načinu dolaska u grad.

Izmeštanje stanice

Gradska uprava već nekoliko godina najavljuje izmeštanje autobuske stanice iz centra grada na lokaciju stare železničke stanice, čime bi počela reorganizacija javnog prevoza u gradu.

U ulicama koje su rekonstruisane tokom izgradnje kanalizacije izgrađena su autobuska stajališta i na tome je sve stalo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.