Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni bivši upravnici KPD „Kula” u Sarajevu

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su juče ujutru bivše upravnike Kazneno-popravnog doma „Kula" u Istočnom Sarajevu – Soniboja Škiljevića (60) i Radoja Lalovića (62) „zbog sumnje da su počinili zločine protiv čovečnosti". Škiljević je uhapšen u Istočnoj Ilidži, a Lalović u Bijeljini.

Hapšenje je, kako je zvanično saopšteno, obavljeno po nalogu tužioca Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Uhapšenima se stavlja na teret da su kao upravnici KPD „Kula" od maja 1992. do decembra 1995. godine učestvovali u progonu nesrpskog civilnog stanovništva na diskriminatorskoj osnovi. Odgovorni su za nezakonita zatvaranja, mučenja, nečovečna postupanja, nanošenja povreda telesnog integriteta, ubistva i prisiljavanja na rad – navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH. Istovremeno se naznačava da će „uhapšene tokom dana saslušati tužilac i Sudu BiH uputiti predlog da im odredi pritvor".

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u izveštaju o hapšenju Škiljevića i Lalovića navodi, između ostalog, da su „oni bili svedoci na suđenju Momčilu Mandiću koje je sud BiH nepravosnažnom presudom oslobodio odgovornosti da je kao bivši ministar pravde RS kontrolisao funkcionisanje logora na području Sarajeva i Foče". Takođe, BIRN podseća da je Lalović kao svedok odbrane Mandića izjavio da su „uslovi u KPD 'Kula’ u vreme kada je on bio upravnik bili normalni i da je odnos stražara prema zatvorenicima bio potpuno korektan".

I SIPA je zvanično potvrdila hapšenje i pretres svih stambenih objekata koje su uhapšeni koristili.

Komšije Soniboja Škiljevića su u šoku. Slobodan Trifković, kojem je Škiljević svojevremeno bio i radni kolega, kaže da je „sve video", ali „ne može da poveruje da je uhapšen čovek za kojeg niko ne može reći nijednu ružnu reč".

- Soniboje je najhumaniji čovek kojeg sam upoznao. Tvrdim da nije učinio ništa loše u životu jer on se nije krio, svakodnevno je odlazio u Sarajevo - kaže Trifković koji je hapšenje komšije doživeo kao „pritisak na srpski narod".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pretres tri ugostiteljska objekta zbog utaje PDV-a od nekoliko stotina hiljada maraka

Izvor: Capital.ba, 19.Nov.2008

SARAJEVO, Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ i MUP-a Kantona Sarajevo danas su, po nalogu Tužilaštva BiH, izvršili pretres tri ugostiteljska objekta u Sarajevu čiji je vlasnik ista osoba, zbog osnovane sumnje o utaji poreza na dodatnu vrijednost u iznosu od više stotina hiljada KM. 'Istraga...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.