Udruženje za borbu protiv steriliteta „Bebe 1” iz Zvornika razbilo predrasude: Lečenjem rođeno 40 beba

Izvor: Blic, 18.Mar.2017, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje za borbu protiv steriliteta „Bebe 1” iz Zvornika razbilo predrasude: Lečenjem rođeno 40 beba

Udruženje za borbu protiv steriliteta „Bebe 1” u Zvorniku, koje je osnovano pre šest godina i ima 74 para, do sada je dobilo 40 beba.

To im je omogućeno dobijanjem podrške Fonda zdravstvenog osiguranja RS za drugu vantelesnu oplodnju i izdvajanjima iz budžeta grada Zvornika i ostalih opština sa regije Birač za treći pokušaj.

Članovi ovog Udruženja navode da su rezultati za pohvalu, dok kao jedini nedostatak vide u činjenici da u prve dve vantelesne oplodnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje plaća Fond, nemaju pravo na izbor lekara i ustanove gde će lečiti sterilitet.

Kažu da među članovima imaju i dva para iz Bratunca, jedan par iz Šekovića, jer nema drugih udruženja na području ove regiji, ali ih svakodnevno zovu parovi iz cele RS tražeći rešenja za iste probleme.

Nikolina Oro, jedna od osnivača Udruženja i njegov predsednik u prve četiri godine rada, kaže da je pored ove brojke od 40 mališana najviše postignuto na planu razbijanja predrasuda kod roditelja da priznaju problem koji imaju.

- Najteže je bilo osnovati udruženje i naći tri čoveka, koji hoće da priznaju da imaju problem i da hoće da ga rešavaju medicinskim putem. Zato uvek naglašavam da ovih 40 beba nije rođeno samo u vantelesnoj oplodnji nego i spontano nakon lečenja steriliteta - navodi Oro, koja je i sama bila deo ovog procesa.

Ona je iz vantelesne oplodnje dobila blizance pre tri godine, sina Marka i kćerku Doru, dok je kasnije spontano, odnosno prirodnim putem dobila sina Đorđa koji ima godinu dana.

- Tokom svog rada uspeli smo se izboriti da FZO plaća dva pokušaja vantelesne oplodnje, ali i dalje nemamo pravo na izbor lekara i klinike, već svi idemo samo u jednu kliniku u RS. Za pohvalu je svaki angažman gradske uprave u Zvorniku koji nam je prilikom predstavljanja ideje o udruženju, odmah obećao finansijsku pomoć i prostorije za rad. Od tada svake godine u zvorničkom budžetu se izdvaja oko 30.000 KM za treći proces vantelesne oplodnje. Do sada nije zabeležen nijedan slučaj da neko nije dobio ovaj novac, a da je ispunjavao uslove pravilnika, uz mogućnost ličnog izbora lekara i ustanove gde će se ona raditi - istakla je Oro.

Dodaje da je upravo od toga novca u procesima treće vantelesne oplodnje rođeno pet beba. Ona je navela da joj je na ličnom planu najteže bilo iščekivanje rezultata, te činjenica da ovi procesi puno koštaju.

- Podigla sam kredit i krenula u ovaj proces, pa je bilo neizvesno kada iščekuješ da li će sav taj napor uroditi plodom - rekla je Oro i dodala da se radom udruženja promenio i loš odnos lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prema ovom problemu.

Pozitivan primer u borbi sa sterilitetom je i Zvorničanka Sanja Tanacković, koja je iz prvog procesa vantelesne oplodnje dobila sina Strahinju, koji ima tri i po godine, dok je, kasnije, spontano dobila kćerku Sofiju, koja ima godinu i po.

- U početku je bilo važno samo da imamo sa nekim da se družimo ko ima isti problem i da hoće da priča o tome. Posebno nam je značilo da je bilo parova koji su ranije prošli kroz ovaj proces pa su nam svojim iskustvom i savetima puno pomogli. Najvažnije je da smo uspeli da se ostvarimo kao roditelji, ali sav ovaj proces je finansijski jako zahtevan, te nam je podrška republičkih i lokalnih vlasti bila neophodna - istakla je Tanackovićeva.

Okupljanje beba

Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe 1“ organizovaće 26. marta druženje roditelja, odnosno njihovih članova, i 40 beba rođenih kroz proces njihove borbe sa steriliteom.

- Cilj nam je da pošaljemo pozitivnu sliku iz Zvornika o rešivosti problema steriliteta i značaju porodice kao institucije - istakla je Oro i najavila da će na skupu govoriti sveštenici pravoslane crkve te gradonačelnik Zvornik Zoran Stevanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.