Udruženje roditelja nestalih beba Srbije: Ne želimo zakon koji ne predviđa krivično gonjenje odgovornih

Izvor: Cafe.ba, 19.Apr.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje roditelja nestalih beba Srbije: Ne želimo zakon koji ne predviđa krivično gonjenje odgovornih

- ''Mi tvrdimo da država već ima sve aparate i mehanizme, bez tog zakona, da se to reši, međutim državi je najlakše da kada donese taj zakon, opere svoje ruke i da sve to stavi u zapećak'', rekao je Vladimir Čičarević, predsjednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije.

BEOGRAD (AA) – Povodom izjave ministra pravde Srbije Nikole Selakovića da će do kraja maja ove godine biti donešen lex specialis, odnosno zakon o ukradenim bebama, predsednik Udruženja roditelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << nestalih beba Srbije Vladimir Čičarević u razgovoru za Anadolu Agency istakao je da to Udruženje ne želi da učestvuje u donošenju tog zakona, jer se na taj način neće rešiti problem roditeljima kojima su deca ukradena.

„Mi smo poslali dopis kojim se ograđujemo i javno kažemo da ne želimo da učestvujemo u tom sramotnom zakonu, koji je predložila Beogradska grupa roditelja, a koji je pre svega u svom pravnom smislu nepragmatičan. On predviđa samo istragu bez krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja što je po nama potpuni apsurd“, kazao je Čičarević dodavši kako su pozvani od ministarstava zdravlja i pravde da delegiraju člana grupe za izradu zakona.

Kako je objasnio Čičarević, zakon podrazumeva samo istragu, što znači da „ako bi policija vodila istragu, došlo bi se do deteta, uslovno rečeno, koje je ukradeno, i sve bi se zadržalo na tome. Ne bismo videli nikada krivca na optuženičkoj klupi, koji je učestvovao u krađi beba iz srpskih porodilišta“.

Ističući da je predlog zakona sam po sebi konfuzan, nerazumljiv i nedefinisan, Čičarević je rekao da se njegovim donošenjem i prihvatanjem prave paralelne institucije i pokazuje da država nema nijedan mehanizam koji bi uspeo da spreči problem krađe beba.

„Mi tvrdimo da država već ima sve aparate i mehanizme, bez tog zakona, da se to reši, međutim državi je najlakše da kada donese taj zakon, opere svoje ruke i da sve to stavi u zapećak“, rekao je Čičarević.

Udruženje je, podseća, predložilo niz mera na koje nikada nisu dobili odgovor. Predlog predviđa, pre svega, DNK analizu preminulog novorođenčeta, ustrojavanje pravilnika o postupanju sa preminulim novorođenčetom i sl.

Ministar pravde Nikola Selaković i ministar zdravlja Zlatibor Lončar ranije su rekli su da će biti donet zakon o nestalim bebama, čiji je značaj u tome što će se svakom roditelju „nestalih beba“ pružiti odgovor o sudbini deteta.

„Radna grupa će razmotriti sve moguće mehanizme, što neće biti lako, pošto je Srbija jedina u svetu koja će imati ovakav zakon“, rečeno je u Ministarstvu pravde.

Zakon koji će se doneti primenjivaće se na sve slučajeve „nestalih beba“ od 1. januara 1970. godine, a  zbog zastarelosti ne postoje zakonske mogućnosti za krivično gonjenje. Kao „nestalo dete“ okarakterisaće se novorođenče za koje je roditeljima saopšteno da je umrlo, ali im nisu dati dokazi.

Prema sumnjama oštećenih roditelja, „bebi mafija“ ima mnogo karika, od lekara, babica, čistačica, opštinskih i socijalnih radnika, a u Udruženju roditelja nestalih beba tvrde da se za 40 godina „prodalo između šest i deset hiljada beba, za iznose od 15 do 45 hiljada evra“.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.