Izvor: Blic, 08.Okt.2016, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzani radovi na zaobilaznici oko Brčkog

Nešto više od godinu dana od početka izgradnje zaobilaznice oko Brčkog i brojnih zastoja radovi su napokon ubrzani.

Miroslav Miškić, direktor JP “Putevi Brčko“, kaže da je dinamika izgradnje dobra i da će narednih meseci tempo biti još jači.

- Ovih dana dolazi još jedna mašina za izgradnju šipova, građevinska dozvola za izmene na 12 mostova je gotova i izvođač ima uslove da pojača betonske radove, koji su najviše u zakašnjenju. Očekujemo da do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kraja godine bude gotovo oko 80 odsto zemljanih radova, 40 odsto nasipa i oko 12 odsto betonskih radova. To znači da bismo pojačali i dinamiku povlačenja kredita na milion evra mesečno i imali bismo ukupno povučenih od osam do deset miliona evra - kaže Miškić.

On je potvrdio da i dalje postoje problemi sa izvođačem radova, španskom firmom „Rubau“, koja traži izmene u projektu sa kojima JP „Putevi Brčko“ nisu saglasni. Za rešavanje tih problema zajedno su angaživali međunarodnog medijatora, a tu je i stručnjak Evropske banke za obnovu i razvoj, koja sa 28,5 miliona evra kreditira ovaj projekat.

- Problema će biti, ali izvođač mora da shvati da mi nećemo odustati. Finansijski gledano, dobro stojimo i završićemo projekat sa ovim izvođačem ili nekim drugim - kaže Miškić.

On je najavio podnošenje zahteva za preprojektovanje zaobilaznice na izlazima iz grada, u Potočarima, Omerbegovači i Grbavici, kako bi se na tim mestima gradili vijadukti, jer prema projektu zaobilaznica preseca postojeće puteve.

- Smatram da to nije dobro ni za učesnike u saobraćaju ni za stanovnike ovih naselja, kao što nije dobro rešen vijadukt planiran kod FIS, jer se spušta na kružni tok na Malezijskom putu - kaže Miškić i naglašava da je potrebno zaobilaznicu izmestiti od trasa postojećih puteva.

Trasa od 18,5 kilometara

Zaobilaznica je deo budućeg auto puta Banjaluka-Doboj-Modriča-Šamac-Brčko-Bijeljina, koji će povezivati Srpsku sa Srbijom.

Trasa je duga 18,5 kilometara i široka 10,6 metara. Rok za završetak radova je proleće 2018. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.