ULTIMATUM Veći podsticaji ili blokada svih magistralnih puteva

Izvor: Blic, 21.Dec.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ULTIMATUM Veći podsticaji ili blokada svih magistralnih puteva

Ukoliko poljoprivrednici u Srpskoj u petak donesu odluku da će i oni da protestuju, to će biti potpuno blokiranje svih magistralnih puteva.

Predsednik Udruženja mlekara RS Vladimir Usorac kaže da je ova odluka sasvim izvesna, jer nisu dobili saglasnost Vlade RS da im budžet za podsticaje sa 60 miliona KM poveća na 97 miliona KM.

Tražili su i da se do kraja godine isplati još 20 miliona duga za podsticaje.

- Čekamo još od kabineta predsednice Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << RS Željke Cvijanović da nam pismeno dostave koje zahteve mogu ispuniti, a koje ne i onda ćemo u petak, na Skupštini Udruženja poljoprivrednika, odlučiti šta ćemo. Prema dosadašnjim razgovorima sa poljoprivrednicima, sasvim je izvesno da ćemo se odlučiti za masovne proteste, a podršku ćemo dobiti i od kolega iz Federacije BiH. I oni će tamo blokirati puteve, jer ni kod njih nije ništa bolje – rekao je Usorac.

Dodao je da je sa predstavnicima pojedinih udruženja razgovarao da se pridruže i protestima ispred Skupštine koje organizuju sindikati budžetskih korisnika.

- Međutim, naši protesti će biti mnogo ozbiljniji. Time ćemo ukazati na ovu neodrživu situacija, a imamo snage da zatvorimo, ako treba, sve puteve. Stanje u poljoprivredi je postalo neizdrživo; najgore nas tek čeka od sledeće godine kada počne primena SSP. Nemački ministar poljoprivrede nam je tokom pregovora oko potpisivanja adaptiranog SSP obećao pomoć, a ništa nije ispunjeno niti će biti. Od sledeće godine kreće ubrzani tempo propadanja poljoprivrede – istakao je Usorac dodavši da se moraju naći pare i za poljoprivredu, kada mogu da se nađu za sve drugo.

Iz Vlade RS je saopšteno da je prioritet izmirenje obaveza iz 2016. godine, ali i redovnija isplata podsticaja tokom 2017. godine.

Ponovili su da je agrarni sektor jedan od strateških interesa, kao i da pomoć poljoprivrednicima neće izostati.

Ugroženo mlekarstvo

- Najteže je u mlekarskom sektoru, koji je najviše ugrožen otvorenim tržištem. Otkupne cene mleka padaju, a proizvođači u EU dobijaju jednokratne novčane pomoći. Samo u ovoj godini smo zbog smanjenja otkupne cene od 10 pfenifa izgubili 24 miliona KM. Poseban problem nam predstavlja što nisu isplaćene premije – istakao je Usorac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.