Izvor: Blic, 29.Jan.2018, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U riznici ovog STAROG LOVCA su četiri medveda i 49 lisica, ali JEDNA ZVER mu godinama izmiče

Svetozar Zekić, iz Željeznika kod Šekovića, jedan je od najpoznatijih lovaca u regiji Birač, koji je u „lovačkim vodama“ blizu pola veka.

Iako je zakoračio u drugu polovinu sedme decenije, Svetozar je veoma aktivan član LU „Bišina“, koji je u jednoj sezoni znao ustreliti 49 lisica, a u riznici ima i četiri medveda.

- I dalje idem u lov, u šumu, prirodu, zbog druženja i prijateljstva koja negujem decenijama. Imam prijatelje lovce u skoro svim obližnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lovačkim udruženjima u regiji Birač. Još kao dečak, osnovac, počeo sam da se družim sa starijim lovcima. U lov me je uveo Danko Popović, čuveni lovac iz Šekovića, krajem šezdesetih godina prošlog veka. Sa 18 godina i sticanjem punoletstva, stekao sam pravo da polažem lovački ispit - priča Zekić i dodaje da mu je prvu pušku poklonio mu je deda Blagoje.

- Bila je to sačmarica, „čerkićuša“, ruske proizvodnje, koju i danas ponosno čuvam - seća se Zekić. Navodi i da u bogatoj lovačkoj karijeri bilo dosta i lovačkih uspeha.

- Najviše sam lovio lisice. Volio sam to nadmudrivanje sa njima. U jednoj sezoni, početkom osamdesetih godina prošlog veka, odstrelio sam 49 komada - kazuje Zekić, napominjući da je u šekovačkom kraju uvek bilo dosta ovih životinja. U to vreme, navodi, bio je unosan lov na lisice.

- Kože odstreljenih lisica prodavao sam u Visokom. Moglo se lepo zaraditi. Eto, ja sam od toga sagradio sprat kuće - ističe Zekić.

Podednako uspešan Svetozar je bio i u lovu na divlje svinje. Samo u prošloj sezoni, sa svojom lovačkom ekipom, „nanizao“ je sedam komada. Priča da najčešće lovi u predelu Bišine, gde najviše ima divljih svinja. Ističe i da njegova lovačka grupa broji devet članova, uglavnom lovaca iz Željeznika.

Kod ovog veterana lova nema dileme šta je teže odstreliti, lisicu ili divlju svinju. Veći je izazov, priča, lov „garavih“ životinja. Od pojedinih, trofejnih primeraka, sačuvao je kljove divljih svilja, dok se meso, redovno, delilo među lovačkom družinom. Takav je slučaj i sa odstreljenim grlima srneće divljači. Kao retko koji lovac u regiji Birač, ali i šire, Svetozar se može pohvaliti da u svojoj lovačkoj karijeri ima odstreljena i četiri medveda.

- Ne, nije lovačka šala. U to vreme, pre tridesetak godina, za svakog od njih platio sam odstrelnu taksu od po 1.000 nemačkih maraka na račun tadašnjeg Lovačkog saveza BiH. Posle svakog odstrela medveda bio sam najponosniji lovac, ali i čovek u Šekovićima. Mojoj sreći nije bilo kraja. Dva medvjeda „pala“ su na Javorniku, a druga dva u predelu Klašnice. Sve na području opštine Šekovići. Sačuvao sam neke od trofeja tih medveda - rado se seća svojih lovnih dostignuća 68-godišnji lovac. Ovaj nekadašnji mesar po profesiji, koji je poslednjih desetak godina u penziji, uvek je spreman za druženje, lovačke dogodovštine, a kad se, u prirodi, nađe nešto ukusno poput lovačkog paprikaša ili drugih lovačkih specijaliteta, onda nije važno ko je bolji lovac i koliko ko ima godina.

Redovan u hajkama na vuka

Svetozar nam priča kako svake godine učestvuje u hajkama na vuka, ali ga do sada nije pogledala lovačka sreća.

- Nikako da mi vuk izađe na nišan. Ima ih dosta u našem lovištu, namnožili se, prave velike štete stočnom fondu, ali i plemenitoj divljači. Nisam imao sreće da odstrelim vuka, štaviše, osim tragova u snegu, nisam imao priliku ni da ga vidim u lovištu - kazuje Zekić i dodaje da dok god ga zdravlje i dobar pogled služi neće odustati od lova na vuka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.