U porastu maloletnička delinkvencija na području Bijeljine: Dečacima se u KRAĐAMA pridružuju i devojčice

Izvor: Blic, 06.Jul.2017, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U porastu maloletnička delinkvencija na području Bijeljine: Dečacima se u KRAĐAMA pridružuju i devojčice

U proteklih pet meseci podneseni su izveštaji protiv 17 maloletnika uglavnom iz nepotpunih porodica i onih koji nemaju roditeljskog nadzora. U odnosu na prošlu godinu uočeno je da na području, koje pokriva Policijska uprava Bijeljine, u blagom porastu maloletnička delinkvencija.

Kako su saopštili u prvoj polovini ove godine podneseno je nadležnom tužilaštvu 17 izveštaja, dok je prošle godine bilo 14 prestupa.

Navode da se uglavnom radi o deci koja nemaju adekvatan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nadzor roditelja, kao i da prestupe rade maloletnici koji dolaze iz porodica rastavljenih roditelja. Maloletnički delinkventi većinom su dečaci, a ove godine evidentirane su i četiri devojčice. Radi se, uglavnom o krivičnim delima protiv imovine, krađama i nanošenju teških povreda.

Sankcionišu se vaspitnim merama i preporukama kao što su upozorenja ili pojačanog nadzora roditelja.

Portparol PU Bijeljina, Alesandra Simojlović, pojašnjava da se u najvećem broju slučajeva radi o deci od 16 do 18 godina, ali da ima i maloletnih delinkvenata starosti do 14 godina.

– Nažalost, uglavnom su to povratnici u izvršenju krivičnih dela - naglašava Simojlovićeva.

U nedostatku adekvatne ustanove za njihovo zbrinjavanje, pomoć nastoji da pruži Dnevni centar za decu u riziku, koji radi pri Centru za socijalni rad već godinu dana.

Centar ima preventivnu ulogu da prepozna rizičnu decu i pomogne da ne dođu u stanje asocijalnog ponašanja. U Bijeljini nema vaspitno - popravnog doma gde bi maloletnici sa društveno neprihvatljivim ponašanjem bili smešteni.

Dnevni centar im pomaže da se vrate na pravi put i savladaju probleme. Imaju pomoć vaspitača, psihologa i socijalnog radnika.

Prošle godine kroz Dnevni centar prošlo je 68, a ove godine 52 maloletnika.

Sekretar Centra za socijalni rad Bijeljina, Vesna Savić, kaže da se deci u riziku pruža psihosocijalna podrška, pomoć u savladavanju nastavnog gradiva, organizuju grupne i individualne terapije, izleti u prirodi i druge vannastvane aktivnosti.

Socijalna radnica, Jovana , kaže da je najvažnije zasnovati prijateljeski odnos sa decom da bi oni stekli poverenje, otvorili se i izneli svoje probleme.

Uz pomoć profesora razredne nastave Dnevnog centra, većina učenika koji su imali problem u savladavanju gradiva, uspešno su završili nastavu. U Dnevnom centru, koji očekuje saglasnost resornog ministarstva, stalno je zaposlen samo koordinator, a ostalo su volonteri .

Ove godine je po prvi put u budžetu Centra za socijalni rad predviđeno 15. 000 KM za materijalne troškove Dnevnog centra.

Predavanja po školama

Centar za socijalni rad u saradnji sa policijom potpisao je protokol o prevenciji maloletničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja sa osnovnim školama, a planiraju saradnju i sa srednjim školama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.