U Velikom Palančištu obeleženo 75 godina od stradanja Srba

Izvor: Blic, 22.Okt.2017, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Velikom Palančištu obeleženo 75 godina od stradanja Srba

Na partizanskom groblju i groblju žrtava fašističkog terora na Pohorinama u Velikom Palančištu kod Prijedora danas su položeni venci na spomen kosturnicu i evocirane uspomene na 367 srpskih civila iz ovog, kao i više desetina Srba iz susednih sela koje su ustaše ubile pre 75 godina.

Predsednik gradske organizacije SUBNOR Veljko Rodić rekao je na istorijskom času na Pohorinama da je ovo sećanje na žrtve nad kojima su ustaše u noći između 22. i 23. oktobra 1942. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvršile stravičan pokolj na četiri lokacije, bez ispaljenog metka.

- Pod komandom izvesnog poručnika Batinića prvo su dva dana skupljali narod, zarobljavali ih na određenim lokacijama i onda su izvršili pokolj nad tim civilima, bez ičijeg naređenja i bilo kakvog povoda - rekao je Rodić.

On je dodao i da je posebna grupa ustaša bila zadužena da lupaju u kante i burad.

- To su radili da se ne bi čuo jauk naroda, jer tu nije bio ispaljen nijedan metak i bio je to čisti planski genocid nad srpskim življem. Najviše je pobijeno žena, dece i staraca, stanovništva koje se zateklo kod kuća. Ustaše su ih ubijale koljem, maljevima, klali sekirama - naveo je Rodić.

On je naglasio da je Palančište u Drugom svetskom ratu izgubilo 48 odsto stanovništva i bilo izbrisano sa geografske karte od oktobarskog pokolja.

- Nećemo dozvoliti da te žrtve budu zaboravljene i svake godine evociramo uspomene na njihovo stradanje - rekao je Rodić.

Prema istorijskim podacima, u Drugom svetskom ratu u Velikom Palančištu je stradalo ukupno 536 stanovnika srpske nacionalnosti ili polovina od ukupno 1.080 stanovnika, koliko ih je selo imalo prema popisu iz 1941. godine.

Polaganju venaca i sećanju na te oktobarske dane 1942. godine prisustvovao je i zamenik gradonačelika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je istakao da lokalna vlast podržava ove aktivnosti i da vodi računa o njegovanju tradicije antifašizma, te sećanja na nevino stradale Srbe iz Potkozarja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.