U Salcburg odletelo 732.000 KM

Izvor: Blic, 29.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Salcburg odletelo 732.000 KM

BANJALUKA - Republika Srpska je za šest meseci ostvarila deficit od oko 732.000 KM zbog nepovoljnog ugovora Ministarstva saobraćaja i veza, odnosno Aerodroma Banjaluka i austrijske avio-kompanije „Austrodžet”. Ovaj ugovor, koji je istekao polovinom oktobra, „povezivao” je Banjaluku sa Salcburgom, a negativan saldo uknjižen je jer se Vlada obavezala da austrijskoj kompaniji „doplaćuje” neprodate karte, odnosno prazna mesta u avionu koji je na ovoj liniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << leteo tri puta sedmično.

Po zvaničnim podacima, od 30. aprila do 15. oktobra na liniji Salcburg-Banjaluka-Salcburg prevezeno je 950 putnika, a prosečno po jednom letu bilo je 11,3 putnika u avionu sa 37 putničkih sedišta. Vlada RS je na ime praznih sedišta iz budžeta platila „Austrodžetu” oko 400.000 evra, dok je Aerodrom Banjaluka po osnovu taksa ostvario prihod od oko 51.000 KM.

Ugovor sa Austrijancima je istekao, a poslednji let na ovoj liniji bio je 15. oktobra.

Iako je bilo dogovoreno, „Austrodžet” nije otvorio avio-školu i avio-servis u sklopu banjalučkog aerodroma. U letnjoj sezoni su oko dva meseca prevozili putnike do Tivta preko banjalučkog aerodroma, a jedno vreme su direktno povezali ovu liniju sa Štutgartom.

Osim ekonomske neopravdanosti, manjkavost ovog ugovora je i to što avio-kompanija „Austrodžet”, osim nakratko sa Štutgartom, nije uspostavila više nijednu liniju. Tako je, recimo, bilo isplativije putovati iz Banjaluke do Frankfurta preko Beograda sa „JAT ervejzom”, nego do Frankfurta - preko Salcburga.

„Linija je projektovana zbog promocije Republike Srpske i otvaranja Banjaluke prema Evropi, a ne zbog ekonomske opravdanosti”, objašnjavaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS i poručuju da su „ovom saradnjom stvoreni uslovi za komunikaciju privrednika”. Oni ističu da je „zahvaljujući ovoj liniji ostvareno više poslovnih veza sa preduzećima iz Austrije, a RS su posetile ličnosti poznate u svetu biznisa”.

Povezanost sa Salcburgom je doprinela, tvrde u Ministarstvu, i većem interesu za ulaganja i poslovnu saradnju sa Aerodromom Banjaluka.

„U tom smislu ostvareno je više poseta Upravi aerodroma, a zainteresovani za saradnju su frankfurtski aerodrom i preduzeće koje upravlja aerodromima u Poljskoj”, navode u resoru saobraćaja. Oni ističu da će „svaka promocija vazdušnog saobraćaja iz RS sa Aerodroma Banjaluka mnogo doprineti boljoj i bržoj privrednoj saradnji sa EU”.

„Ako bi se nastavio saobraćaj sa našeg aerodroma, pravi rezultati bili bi vidljivi tek nakon dve-tri godine, uz uslov da se pokrenu veće privredne aktivnosti u RS, ali i da se izmeni postojeći vizni režim koji je jedan od glavnih uzroka pune neiskorišćenosti uspostavljenih avio-linija”, zaključuju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS. Istovremeno, u Ministarstvu navode da je u banjalučki aerodrom uloženo oko 12 miliona KM, planirano je još isto toliko kreditnog zaduženja u narednoj godini, a u toku je i procedura za nabavku dva aviona za domaću avio-kompaniju „Skaj Srpska”.

Do ugovora pogodbom umesto tendera

Upućeni tvrde kako se od početka znalo da će ugovor sa „Austrodžetom” biti neprofitabilan. „Ugovor je sklopljen direktnom pogodbom umesto da je raspisan tender za najpovoljnijeg ponuđača. Druga i logičnija varijanta bila je da se taj novac koji je plaćen 'Austrodžetu’ izdvoji domaćoj kompaniji da iznajmi avion za neke letove sa našeg aerodroma. Ovako smo u deficitu, a 'Skaj Srpska’, koja je osnovana pre godinu i osam meseci, i dalje ne leti”, objašnjavaju stručnjaci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.