Izvor: Blic, 22.Jan.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH ima hospitalizovanih teških zavisnika o internetu: Došli do nivoa psihotičnosti

Sati provedeni za računarom, mobilnim telefonom ili tabletom mnogima su postala redovna aktivnost, međutim, stručnjaci upozoravaju da takvo ponašanje dovodi do štetnih posledica.

Prvi pacijenti iz BiH kod kojih je dijagnostifikovana zavisnost o internetu i videoigrama stručnu pomoć već su potražili na Klinici za psihijatriju u Tuzli. Specijalista neuropsihijatar Mevludin Hasanović rekao je da su imali nekoliko težih slučajeva, osoba koje su hospitalizovane jer su došle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do nivoa psihotičnosti.

- Jedan od njih je bio godinu dana u zatvorenom i samo na internetu, te je došao do zaključka da ne može nikome verovati i sve je prijatelje obrisao s “Fejsbuka”, ali je ostao da prati šta drugi rade kroz neku vrstu voajerstva - naveo je Hasanović.

Kod odraslih osoba granica za preterano korištenje interneta je pet do šest sati dnevno, dok je kod adolescenata ta granica dva do tri sata. Kada krenu u školu, umesto da se posvete učenju deca zavisna o internetu sate provode za mobilnim telefonima igrajući videoigrice.

Negativne posledice interneta pre četiri godine istraživala je grupa neuropsihijatara i podaci su još i tada bili alarmantni. Hasanović je istakao da su ustanovili da je 14,9 posto mladih koji su učestvovali u istraživanju zavisno o internetu, po međunarodno priznatoj skali, te da je ta zavisnost o internetu uzrokovala depresiju i anksioznost.

I pedagozi u školama su svesni te zavisnosti i upozoravaju roditelje na sve učestalije probleme koje ona izaziva. Oni ističu da je neophodno da roditelji vrate svoju prirodnu ulogu u vaspitanju i obrazovanju dece, te da ne misle da će određeni uređaji i tehnologije moći zameniti tu ulogu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U BiH ima teških ovisnika o internetu koji su hospitalizovani

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2018

SARAJEVO - Sati provedeni za računarom, mobilnim telefonom ili tabletom mnogima su postala redovna aktivnost, međutim, stručnjaci upozoravaju da takvo ponašanje dovodi do štetnih posljedica, prije svega ovisnosti, što može ozbiljno narušiti psihičko zdravlje djece i adolescenata...Prvi pacijenti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.