U Beogradu jednodnevna Konferencija parlamentarki jugoistočne Evrope: Bez žena nema razvoja i napretka

Izvor: Cafe.ba, 02.Mar.2015, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu jednodnevna Konferencija parlamentarki jugoistočne Evrope: Bez žena nema razvoja i napretka

- Očekujemo da rezultati ove konferencije budu davanje odgovara na veoma važna pitanja šta to mi kao poslanice u našim parlamentima možemo da uradimo da bi unapredile naš položaj, da bi više i glasnije bile prisutne u javnom životu svih naših država, rekla je predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je danas na Konferenciji parlamentarki Jugoistočne Evrope pod nazivom „Ravnopravne i osnažene – zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << smo jače“, koja se održava u Srbiji u prisustvu 13 delegacija parlamenata zemalja jugoistočne Evrope, kako očekuje da će ovaj skup dati odgovor na pitanje šta parlamentarke mogu da urade da bi unapredile svoj položaj i bile glasnije i prisutnije u javnom životu svojih država, prenosi Anadolu Agency.

Parlamentarke su se okupile na Konferenciji kako bi iskazale zajedničku solidarnost i potrebu da se u Evropi što više razgovara o rodnoj ravnopravnosti, kao i o neophodnosti što većeg prisustva žena u javnom, političkom i privrednom životu.

„Očekujemo da rezultati ove konferencije budu davanje odgovara na veoma važna pitanja šta to mi kao poslanice u našim parlamentima možemo da uradimo da bi unapredile naš položaj, da bi više i glasnije bile prisutne u javnom životu svih naših država i šta to konkretno ženske parlamentarne mreže mogu da urade i koliko je važna ta podrška koju ćemo dati u političkom životu jedna drugoj“, rekla je Gojković.

Pružajući podršku Konferenciji, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navela je da je Srbija veoma ponosna što je pre dve godine formirana Ženska parlamentarna mreža, koja je pomogla da može da se kaže da je Srbija zemlja koja u svom Parlamentu ima preko trećine žena poslanica.

„Mnogo je još posla pred nama. Ova konferencija je za Srbiju značajna, značajna je za Vladu Srbije, za Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zato što želimo da se u ovoj godini ne bavimo samo strategijom i zakonima koje ćemo donositi, nego da se bavimo konkretnim akcijama kojima ćemo potkrepiti naš i moto Vlade Srbije, a to je da bez žena nema razvoja i napretka“, istakla je Mihajlović.

Konferenciji je prisustvovao i zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Michael Uyehara koji je izrazio zadovoljstvo podrškom koju je ova organizacija pružala Ženskoj parlamentarnoj mreži u Srbiji, što će, kako je rekao, činiti i ubuduće.

U toku dana nekoliko stotina učesnica, na različiti sesijama, će razgovarati o stanju i trendovima u oblasti rodne ravnopravnosti, jačanju uticaja žena u parlamentarnim političkim partijama, uticaju međupartijske saradnje poslanica na procese i politike koji promovišu osnaživanje žena i uživanje njihovih prava te implementaciji Istanbulske konvencije.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.