Tužilaštvo BiH: Odlučno rasvetljavanje nezakonitosti zaposlenih

Izvor: Blic, 03.Mar.2017, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo BiH: Odlučno rasvetljavanje nezakonitosti zaposlenih

U Tužilaštvu BiH u toku je odlučno i beskompromisno rasvetljavanje svih eventualnih nezakonitosti koje su počinili njegovi pojedini zaposlenici, što pokazuje posvećenost ove institucije vladavini prava, saopšteno je iz Tužilaštva.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Gordana Tadić sa svojim saradnicima preduzela je niz mera i aktivnosti radi zaštite vladavine prava, jačanja poverenja građana, te očuvanja stabilnosti i digniteta ove institucije, navedeno je u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Potpuno su neprimereni medijski istupi pojedinaca, koji ne raspolažu informacijama o pojedinim predmetima, niti znaju stanje u tužilaštvu, da paušalnim i neutemeljenim ocenama, kritikuju instituciju na temelju postupaka koji se vode protiv nekoliko pojedinaca - navodi se u saopštenju.

U Tužilaštvu ističu da ovu stabilnu instituciju čini više od 240 zaposlenih, među kojima je 59 tužilaca na čelu sa Tadićevom, i da ima kapacitet da se suprotstavi svim nezakonitostima, pa tako i onima u vlastitim redovima, u čemu im Visoki sudski i tužilački savet /VSTS/ BiH daje podršku.

Tužilaštvo BiH naložilo je pokretanje istrage protiv rukovodioca Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Bože Mihajlovića zbog nesavesnog rada u službi, a za rukovodioca Odeljenja imenovana je zamenik glavnog tužioca Ozrenka Nešković.

U tom tužilaštvu je formiran i predmet na osnovu podneska tužioca Bože Mihajlovića koji se odnosi na tužioca Dianu Kajmaković.

Nastavak glavnog pretresa suspendovanom glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću pred prvostepenom Disciplinskom komisijom VSTS zakazan je za ponedeljak, 6. mart, kada bi trebalo da budu saslušani Salihović i svedoci Emil Pinkas i Hasan Pleh.

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH nije prihvatila zahtev za suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke zbog krivične istrage koja je otvorena protiv njega.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas povodom dešavanja u tužilaštvu da se "ključni regulator Visoki sudski i tužilački savet BiH sada krije od javnosti ili ne znaju šta bi rekli".

- Smatram da bi u interesu pravne države i vladavine prava morali pod hitno tražiti rešenja i izlaz iz takve situacije - rekao je Mektić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.