Teroristima u Bosni GLEDAJU KROZ PRSTE, kada će im biti ukinute OLAKŠICE

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristima u Bosni GLEDAJU KROZ PRSTE, kada će im biti ukinute OLAKŠICE

Državljani BiH osuđeni za terorizam ili za nezakonito ratovanje na stranim ratištima ostaće bez olakšica kojima mogu izbeći zatvor odnosno skratiti trajanje kazne.

Klub poslanika SDS u Predstavničkom dom u BiH predložio je dve izmene Krivičnog zakona BiH – oni koji budu osuđeni na godinu dana zatvora neće moći tu kaznu da otkupe novcem (100 KM dan zatvora), niti će moći da budu uslovno otupušteni pre nego što odleže kompletnu kaznu.

Naime, te mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada postoje u Krivičnom zakonu BiH, ali SDS predlaže da se one ne odnose na osobe koje budu osuđene za krivična dela protiv integriteta BiH, u koja spadaju terorizam i nezakonito pridruživanje stranoj oružanoj formaciji.

Razlog je praksa koja je pokazala da oni koji budu osuđeni sklope sporazum o priznanju krivice, dobiju godinu zatvora, a onda tu kaznu zamene novčanom, da bi se ponovo uputili u Siriju.

- Ovo ne samo da je uznemirilo javnost, nego je stvorilo opasnost od ponavljanja krivičnih dela. Stoga smatramo da za navedeno kivično delo nije prihvatljivo ublažavati kazni i omogućavati njenu zamenu novčanom. Od šest pravosnažno osuđenih lica pred Sudom BiH, njih četvoro je osuđeno na kaznu u trajanju od godinu dana zatvora, dok je jednoj osobi izrečeno tri godine i šest meseci zatvora, a drugoj godina i šest meseci. Nepravosnažno je osuđena jedna osoba na godinu dana zatvora – navodi se u obrazloženju.

Diplomate zadovoljne

Kako nezvanično saznajemo, neke od uticajnih zapadnih ambasada blagonaklono gledaju na ukidanje zakonskih olakšica teroristima, naročito nakon što je BiH dospela u žižu interesovanja evropskih lidera kao potencijalna baza radikalnih islamista.

Šefica Kluba SDS Aleksandra Pandurević ubeđena je da će predložene izmene dobiti podršku u parlamentu jer je Predstavnički dom na 40. sednici jednoglasno usvojio njen zaključak kojim je od Saveta ministara BiH zatraženo da u roku od 30 dana predloži pomenute izmene KZ BiH.

- Budući da se to nije desilo, ovo je prilika da reagujemo. Zapravo, Savet ministara je razmatrao izmene Krivičnog zakona BiH, ali su pojedinci u njih pokušali da uguraju još neka rešenja, koja nisu bila usaglašena, zbog čega takve izmene i nisu ni dobile podršku ministara – kaže Pandurevićeva za „EuroBlic“.

Bez milosti

Profesor Fakulteta za bezbednost i zaštitu Banjaluka Dragomir Keserović smatra da prema teroristima ne treba imati milosti.

- Treba onemogućiti bilo šta to im ide u prilog, bilo koju privilegiju, jer je to takva vrsta ljudi – kaže Keserović za „EuroBlic“.

Sličnog mišljenja je i advokat Darko Kremenović, koji smatra da predložene izmene Krivičnog zakona imaju smisla ako se odnose na pomentu grupu osuđenika.

- Reč je o pooštravaju sankcije. Na taj način se ne krše prava tih osoba budući da se ne radi o istoj vrsti krivičnih dela u odnosu na ostale osuđenike – kaže Kremenović.

Ne moraju odmah u zatvor

I da budu usvojene izmene KZ BiH koje predlaže SDS, ostaje problem to što teroristi, po pravosnažnosti presude, ne moraju odmah da budu upućeni u zatvor.

Imaju pravo da traže odgađanje izvršenja pozivajući se na razloge iz zakona, poput teže bolesti, smrti člana porodice, ako je jedini hranilac porodice, a o molbi odlučuje Krivično odeljenje Suda BiH.

Prema tumačenju Ministarstva pravde BiH, ukiniti im pravo da traže odgađanje zatvora bilo bi kršenje domaćih i međunarodnih propisa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.