Taksa na nevidljivost

Izvor: Blic, 02.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksa na nevidljivost

BANJALUKA - Osobe sa invaliditetom u Republici Srpskoj žale se na previsoke administrativne troškove prilikom dobijanja uverenja o invalidnosti neophodnog za ostvarivanje njihovih prava. Član banjalučke humanitarne organizacije "Partner" Darko Kovačević nedavno je za ovaj dokument porodičnom lekaru platio 60, a Fondu PIO RS čak - 100 KM!

- To je stvarno previše para. Obični dokument sam morao platiti 160 KM. To je mnogo para i za zdrave ljude, a posebno za osobe sa invaliditetom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji danas žive jako teško, bez posla i odgovarajuće podrške države - ogorčen je tridesetjednogodišnji Kovačević.

Koordinator banjalučkog Centra za socijalni rad Olivera Mastikosa smatra da bi ove troškove trebalo da plaćaju nadležna ministarstva u Vladi ili Fond PIO RS.

- Osobe sa invaliditetom žive dosta teško. Društvo se nedovoljno brine o njima, a za samo jedno uverenje o proceni stepena invalidnosti moraju plaćati više od stotinak maraka. S takvom praksom moramo prestati jer mnogi nemaju nikakva primanja, a do posla jako teško dolaze - rekla je Mastikosa.

I u Savezu slepih RS takođe su ljuti zbog preskupih troškova administracije.

- Pojedini naši članovi su troškove procedure za dobijanje uverenja o invalidnosti plaćali i 200 KM! To je krajnje bezobrazno i nehumano. Pita li se iko uopšte kako će slep čovek zaraditi taj novac. Slepi su od države ranije dobijali po 41 marku pomoći, a sada samo jedno uverenje košta 200 KM - naglasio je predsednik Saveza slepih RS Branko Suzić.

Osim preskupih troškova administracije, problem je, tvrde u Savezu slepih, i što konkurs za zapošljavanje osoba sa invaliditetom traje svega dva meseca.

- Mnogi naši članovi, koji žive na ivici siromaštva, ne budu informisani na vreme i ne stignu konkurisati za posao, pa moraju čekati sledeću godinu. Posledica toga je da je u RS u poslednjih godinu i po zaposleno svega šest slepih osoba - naveo je Suzić.

U Savezu slepih navode da većina njihovih članova od svojih mesečnih primanja ne može da podmiri osnovne životne potrebe, da nađu odgovarajući posao, a problem je i obrazovanje slepih osoba.

- Društvo mora pokazati više razumevanja za naše probleme. Nekome je 200 KM smešna suma, međutim, našim članovima je svaka marka presudna. Zato bi trebalo da budu potpuno oslobođeni ili bar da plaćaju simbolične troškove administracije - zaključio je Suzić.

U Fondu PIO druga priča

Portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović rekao nam je da osobe sa invaliditetom prilikom procene stepena invalidnosti troškove ne plaćaju Fondu PIO već domovima zdravlja u kojima se obavlja procena radne sposobnosti. Međutim, Darko Kovačević tvrdi da je, osim troškova porodičnog lekara, na žiro-račun Fonda PIO uplatio 100 KM. U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite rečeno nam je da visinu administrativnih troškova isključivo određuje uprava Fonda PIO RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.