Tadić: Srbija protiv razgradnje entiteta u BiH

Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija protiv razgradnje entiteta u BiH

BEOGRAD - Srbija nikada neće podržati pokušaje razgradnje entiteta u Bosni i Hercegovini i čvrsto će nastaviti da insistira na doslednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma kao garanta stabilnosti u BiH - izjavio je juče predsednik Srbije Boris Tadić posle druge sednice Veća za saradnju Srbije i RS o sprovođenju sporazuma o specijalnim paralelnim vezama. Tom saradnjom, prema rečima Tadića, ne ugrožava se integritet BiH.



- Posebno je važno očuvanje identiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << našeg naroda, na šta mi imamo legitimno pravo - rekao je Tadić, podsećajući da je Srbija pokrenula inicijativu da se ovakva vrsta veza uspostavi i Federacijom BiH. Prema njegovim rečima, na osnovu ovog sporazuma između Srbije i RS do sada su realizovani brojni projekti u oblasti energetike, obrazovanja, zdravstva, infrastrukture, dvojnog državljanstva, a u budućnosti bi prioritet trebalo da bude završetak dva mosta preko Drine i izgradnja hidroelektrane Buk-Bijela.

Premijer RS Milorad Dodik ocenio je da je „u BiH narušena politička stabilnost" zbog najnovijih polemika o tome da li visoki predstavnik međunarodne zajednice sledeće godine treba da završi mandat. On je podsetio da je „RS za završetak te misije" kako bi BiH u nastavku procesa evrointegracija samostalno pregovarala sa EU, a ne da „umesto nje pregovaraju stranci".

- Vlada RS štiti same osnove Dejtonskog sporazuma. Razumemo da je BiH u tranziciji prema Evropi, i nemamo ništa protiv toga, jer je to i naš cilj. Međutim, ne mislimo da je to pitanje u vezi s inicijativama za promenom unutrašnjih odnosa u BiH - rekao je Dodik.

Radna grupa prati ekonomsku krizu

Premijer Mirko Cvetković je rekao da je na sastanku Veća dogovoreno da se oformi zajednički tim Srbije i RS od sedam članova za praćenje uticaja svetske krize na obe zemlje.

Sednici Veća za saradnju Srbije i RS o sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama prisustvovao je i premijer RS Rajko Kuzmanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.