TIK-TAK-TIK-TAK Austrougarski sat ponovo upozorava Trebinjce na tačno vreme

Izvor: Blic, 20.Dec.2016, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TIK-TAK-TIK-TAK Austrougarski sat ponovo upozorava Trebinjce na tačno vreme

Trebinjci od pre nekoliko dana ponovo čuju otkucaje starog mehaničkog sata na zgradi nekadašnje austrougarske kasarne u Starom gradu,gde je sada smešten MuzejHercegovine.

Stari časovnik oglašava se na svaki puni sat i podseća Trebinjce na vremena kada su se prema njegovim otkucajima, koji su se čuli u celom gradu, orjentisali “koja su doba”.

Pretpostavlja se da je sat kula urađena 1904. godine,kada je završena izgradnja tadašnje kasarne na čijem je krovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U Muzeju Hercegovine ne postoje podaci koja ga je radionica uradila, ali se zna da je zgrada menjala namene, a sat ostajao.

Nakon što je polovinom osamdesetih godina prestao da otkucava tačno vreme, trebinjski majstori su ga pokrenuli 1994.godine.

Rekonstrukciju su pre više od dvadeset godina uradili Gojko Ninković i Savo Ambulija, koji su ponovo pokrenuli “zamrli” sat, koji u proteklu deceniju nije otkucavao tačno vreme.

Navode da su uradili sitne popravke i korekcije te da su svi delovi autentični osim tegova i sajle koje su zamenili pre dve decenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.