Svinjetina 18 KM

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinjetina 18 KM

BANJALUKA - Zbog poskupljenja stočne hrane i naftnih derivata, farmeri najavljuju da će u narednih desetak dana cena stoke biti veća za pola marke što će, tvrde, dovesti do poskupljenja kilograma svinjskog mesa u RS sa 12 na 18 maraka.

U Udruženju uzgajivača svinja RS kažu da farmerima nikada nije bilo teže. Stočna hrana je, navode, poskupela za 130 odsto, evrodizel je dostigao rekordnih 2,44 KM, a Vlada nije učinila ništa konkretno da pomogne farmerima. Uprkos ranijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obećanjima premijera RS Milorada Dodika, farmeri još nisu dobili jeftiniju naftu.

„Deset godina se bavim uzgojem svinja i, verujte mi, nikada nam nije bilo teže. Primorani smo da cenu stoke podignemo na četiri marke po kilogramu, jer smo opterećeni stalnim poskupljenjima žitarica i goriva", rekao nam je predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Radi očuvanja socijalnog mira, tvrdi on, republička vlast dozvoljava uvoz jeftinog mesa sumnjivog kvaliteta, a to „uništava stočni fond RS".

„Vlada nije sprovela nijedan valjan program da pomogne stočarima. Podsticaji su nedovoljni, krediti nepovoljni, a sada moramo zadovoljiti evropske standarde proizvodnje. Mnogi farmeri nemaju novca za ulaganja i nabavku ekoloških dozvola. Ako vlast nastavi da se ovako maćehinski odnosi prema stočarima, za nekoliko godina ostaćemo bez stočarstva", ogorčen je Maljčić. I Ljubo Babić, farmer iz Gradiške, kaže da je stočarstvo u RS oboreno na kolena. „Nekad sam svinje prodavao po 3,60 KM, kad je kilogram kukuruza koštao 23 pfeniga, a lane sam stoku prodavao po tri marke, dok je kukuruz koštao 50 pfeniga. Ranije je gorivo koštalo marku, a sada 2,44. Dovedeni smo u veoma težak položaj", kaže Babić.

Uvoz 7.000 tona pšenice iz Srbije

Nakon najave poskupljenja svinjskog mesa, i pekari u RS najavljuju da će u junu hleb od 600 grama poskupeti sa 1,10 na 1,30 KM. Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković juče je u Banjaluci razgovarao sa predstavnicima Privredne komore RS i mlinarsko-pekarske industrije i potvrdio da će RS u narednom periodu pozajmiti od Srbije 7.000 tona pšenice radi stabilizovanja cena pekarskih proizvoda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.