Svako svoju politiku vodi: Opozicione partije u Skupštini Banjaluke zapele na prvom koraku

Izvor: Blic, 06.Feb.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako svoju politiku vodi: Opozicione partije u Skupštini Banjaluke zapele na prvom koraku

SDS, PDP i NDP ni tri meseca nakon izbora nisu formirali odborničke klubove, a u gradskim odborima još traju rasprave o lošim izbornim rezultatima.

Dok su vladajuće partije ovaj posao obavile rutinski, slabašna gradska opozicija, koja broji ukupno deset odbornika, ne može da se dogovori ko će voditi koju odborničku grupu. Time dodatno slabe svoju poziciju, a političkim konkurentima i javnosti šalju poruku o nejedinstvu i unutarstranačkim tenzijama.

Dok odbornici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbegavaju razgovor o ovoj temi, izvori „EuroBlica“ tvrde da opoziciji tinja tihi rat između najaktivnijih odbornika i favorita stranačkih rukovodstava.

Tako Zoran Talić, predsednik Gradskog odbora PDP i najaktivniji opozicionar. koji je već tri mandata dobornik ove stranke, navodno, ne uživa poverenje rukovodstva stranke.

Navodno, forsira se Draško Stanivuković, najmlađi odbornik, u čiju je promociju mnogo uložila njegova porodica i koga podržava i rođak Nikola Vukelić, bogati biznismen blizak vladajućem SNSD.

-Vukelić jeste moj rođak, dragoceni su mi njegovi saveti, jer je on iskusan i uspešan čovek, ali to nema veze s politikom. Ne pada mi na pamet da budem predsednik kluba, nije za to ni mesto ni vreme, za tu funkciju je najbolje rešenje Zoran Talić – kaže Stanivuković.

Talić i njegova koleginica Tatjana Čičić-Odžaković odbili su da komentarišu kašnjenje u konstituisanju kluba. Predsednik PDP Branislav Borenović tvrdi da navedene spekulacija netačne i zlonamerne, ali prizanje da je Gradski odbor stranke u ozbiljnim problemima.

- Banjalučki odbor nije raspušten, ali je u fazi reorganizacije, koja će biti završena u maju. Apsolutno smo nezadovoljni izbornim rezultatom. Za PDP je Banjaluka ključna, a dobili smo samo 7.000 glasova, manje nego u Bijeljini – kaže Borenović.

Za Zorana Talića kaže da je „odličan odbornik“, ali da kao predsednik GO nije ispunio očekivanja.

I u SDS-u će se, po svemu sudeći, formiranje kluba odbornika čekati još mesecima. Odbornik Aleksandar Petković, kome je ovo drugi mandat u gradskoj Skupštini, smatra da je zbog iskustva u prednosti, ali tvrdi da su sva tri odbornika SDS „u igri“ za predsednika kluba.

- Bilo bi najbolje da se sami dogovorimo o tome, jer se svakako klub ne može formirati bez potpisa svih odbornika. Moglo bi se desiti i da vr stranke nametne rešenje, ali to ne bi bilo dobro – kaže Petković.

Gradski odbor SDS je raspušten zbog lošeg izbornog rezultata. Time je oslabljena i pozicija Predraga Vulina, odbornika, koji je bio predsednik GO i nosilac liste na izborima na kojima je SDS osvojio svega 8.872 glasa.

Da u SDS svako vodi svoju politiku pokazalo se i kada je Vulin uložio amandmane na budžet, a da o tome nije konsultovao ni Petkovića, ni trećeg odbornika SDS Ljubu Ninkovića.

- Verujem da je to propust, zbog neiskustva, ali da imamo iste ciljeve. Klub će biti formiran najkasnije za tri meseca, kada se izabere i novi Gradski odbor koji će presuditi o ovoj stvari – kaže Petković.

Iz Čavićeve stranke ni reči

U NDP, najjačoj opozicionoj partiji, koja ima četiri odbornika, niko nije bio spreman da govori o odugovlačenju sa formiranjem kluba odbornika.

Inače rečiti odbornici, Mirna Savić Banjac i Vladimir Mirošljević odbili su da daju izjavu za „EuroBlic“, a odbornik Dragan Talić, koji je i predsednik Gradskog odbora stranke, danima ne odgovara na telefonske pozive.

Predsednik NDP Dragan Čavić, poručio je da ne može odgovoriti jer je na putu u Beogradu. U prošlom sazivu NDP i PDP su imali zajednički klub.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.