Stomačni virus puni ambulante u Banjaluci

Izvor: BanjalukaLive.com, 18.Avg.2015, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stomačni virus puni ambulante u Banjaluci

Povraćanje, proliv, povišena tjelesna temperatura, glavobolja bolovi u želucu, iscrpljenost i osjećaj slabosti samo su neki od simptoma koji ukazuju na stomačni virus zbog kojeg su mnogi stanovnici Banjaluke posljednjih dana potražili pomoć ljekara. Kako su objasnili u banjalučkom Domu zdravlja, povećan je broj pacijenata sa simptomima stomačnog virusa. "Radi se o crijevnim virozama koje su karakteristične za ljetne mjesece", rekla je načelnik službe porodične medicine u Domu zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << Banjaluka Kosana Stanetić, prenosi "Glas Srpske". Dodala je da je kod probavnih smetnji uzrokovanih ljetnim virozama važno nadoknaditi izgubljenu tečnost, da bi bila izbjegnuta dehidracija. "Treba prilagoditi ishranu, pridržavati se dijete, mirovati. Dijeta se sastoji od kuvane hrane, kao što su lagane supe, riža, mrkva, čajevi, dvopek, dobro oprano voće", istakla je Stanetićeva. Ona je podsjetila da je higijena ruku najbitnija kod ovog virusa jer su prljave ruke najčešći uzročnici bolesti. Osim toga, stomačni virus brzo se širi i veoma je zarazan za one koji kontaktiraju sa oboljelima ili borave u istom prostoru. Jedna Banjalučanka kaže da su nju i sedmogodišnjeg sina navedene tegobe oborile u krevet. "Dječak je cijeli dan bio iscrpljen i slab, nakon čega su uslijedili grčevi u stomaku i proliv. Nismo se odmah javili porodičnom ljekaru, jer smo mislili da će proći, međutim, više nismo oklijevali kada mu je temperatura skočila na 38,6 stepeni", rekla je zabrinuta majka i dodala da se ni ona ne osjeća najbolje. Od ljekara, kako je kazala, dječak je dobio lijekove protiv proliva i preporuku da jede dijetalnu hranu, dok se malo ne oporavi. Međutim, ima i onih koji, uprkos ovim tegobama, ne žele da se jave ljekaru, jer smatraju da je ovaj virus bezopasan i da će proći za nekoliko dana. "Za vikend, po povratku sa mora, osjetila sam neku malaksalost. Nije prošlo mnogo vremena i počela sam da povraćam, a ni stomak mi nije bio baš u najboljem redu. To je trajalo dva dana. Jednostavno, konzumirala sam čajeve i dijetalnu hranu, a izbjegavala mlijeko i mliječne proizvode i tegobe su nestale", rekla je sugrađanka Sara Ivković. (BLLIVE, Foto: Ilustracija/YAYimages)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Stomačni virus napunio ambulante

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Avg.2015

BANJALUKA - Povraćanje, proliv, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, bolovi u želucu, iscrpljenost i osjećaj slabosti samo su neki od simptoma koji ukazuju na stomačni virus zbog kojeg su mnogi stanovnici Banjaluke posljednjih dana potražili pomoć ljekara...Kako su objasnili u banjalučkom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.