Srpskoj iste nadležnosti i po novom ustavu BiH

Izvor: Blic, 05.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpskoj iste nadležnosti i po novom ustavu BiH

BANJALUKA – Predstavnici parlamentarnih stranaka sa sedištem u RS načelno su juče podržali platformu predsednika RS Rajka Kuzmanovića o ustavnim promenama. U platformi je navedeno da u eventualnim ustavnim promenama, RS ostaje jedinstvena sa svojim nadležnostima, teritorijom i ostalim pravima zagarantovanim Dejtonskim sporazumom, kao i da se zadrži mehanizam entitetskog glasanja u institucijama BiH.

„Spremni smo da učinimo efikasnijim Predsedništvo BiH na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << način što bi se članovi Predsedništva birali kao i do sada, ali da oni sami između sebe imenuju predsednika i dvojicu potpredsednika. Predsednik bi se rotirao svakih 16 ili osam meseci, kako bi se obezbedilo da u mandatu svako od njih bude po jednom predsednik», izjavio je Kuzmanović. On je rekao i da se predstavnici RS neće protiviti eventulanom dogovoru Bošnjaka i Hrvata da se u FBiH uspostave jedna ili dve teritorijalne jednice. Kuzmanović je ocenio da ne bi trebalo donositi novi Ustav BiH «jer bi to predstavljalo veliku avanturu», već da se Ustav promeni pomoću amandmana. Predsednik RS je rekao da bi ustavnim promenama trebalo obezbediti i vraćanje nadležnosti entitetima, ako se pokaže da one nisu dale željene rezultate na državnom nivou.

Lider SNSD Milorad Dodik ocenio je da „RS ne pokreće ustavne promene" i da platforma koju je sačinio predsednik Kuzmanović „predstavlja okvir za eventualne ustavne promene u kojoj je navedena neupitnost RS u političkom i teritorijalnom smislu". On je najavio kako će predstavnici RS nastojati da ustavnim promenama „ojačaju poziciju RS i ograniče mogućnost da se BiH meša u nadležnosti entiteta".

«Najviše pažnje je izazvala polemika o četiri teritorijalne jedinice. Za nas je RS jedna federalna jedinicima u okviru BiH, ali ne želimo da sprečavamo eventualne dogovore unutar FBiH. Činilo mi se da je taj dogovor postignut između Tihića i Čovića - da se FBiH pretvori u dva nova entiteta i da federalno Sarajevo bude distrikt», rekao je Dodik.

Predstavnici opozicije u NS RS povrdili su da im je veći deo onog što im je juče usmeno prezentovao predsednik RS prihvatljivo. „Postoje razlike o četiri teritorijalne jednice i u tom delu moramo biti oprezni. Nemamo ništa protiv toga da se u FBiH dogovore o svom uređenje i da to ugradimo u ustav, ali samo pod uslovom da to ne bude protiv interesa RS", rekao je lider SDS Mladen Bosić. Predsednik PDP Mladen Ivanić ocenio je da je za RS bitno da u eventualnim ustavnim promenama ima platformu koja će obezbediti njenu stabilnost i dosadašnji nivo odlučivanja u državnim institucijama. Sličan stav saopštili su i predstavnici SP, DNS i SRS RS.

O predlogu platforme predsednika RS trebalo bi da do kraja meseca raspravlja i parlament RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.