Srbija: Porast nasilja u porodici, najčešće žrtve žene

Izvor: Cafe.ba, 24.Jan.2015, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija: Porast nasilja u porodici, najčešće žrtve žene

- Stefanović je rekao da je evidentiran porast broja krivičnih dela koja se vezuju za nasilje u porodici te da je danas razgovarano, ne samo o teoriji, već o konkretnim stvarima koje policija i tužilaštvo mogu uraditi u zaštiti žrtava i pravosnažnoj osudi počinioca nasilja u porodici

BEOGRAD (AA) - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović održao je danas sastanak sa javnim tužiocem Zagorkom Dolovac, a na kojem su prisustvovali direktor policije Milorad Veljović >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << i načelnici policijskih uprava, kako bi razgovarali o problemu nasilja u porodici, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Nakon sastanka, Stefanović je rekao da je evidentiran porast broja krivičnih dela koja se vezuju za nasilje u porodici te da je danas razgovarano, ne samo o teoriji, već o konkretnim stvarima koje policija i tužilaštvo mogu uraditi u zaštiti žrtava i pravosnažnoj osudi počinioca nasilja u porodici.

"Čuli smo od policije i tužilaštva jedan broj problema sa kojima se ljudi suočavaju u procesuiranju ovih dela jer su ovo specifična krivična dela, zbog specifičnog odnosa između žrtve i počinioca. Veoma često se dešava da imamo povlačenje krivičnih prijava, izmenu izjave žrtava i to komplikuje rad policije i tužilaštva", rekao je Stefanović u izjavi novinarima.

Navodeći da žele da ohrabre sve žrtve da prijave sve slučajeve, Stefanović je naveo da su danas dogovorili kako da unifikuju evidencije koje vode te da žele da te evidencije budu transparentne, kako bi se moglo govoriti o tačnom broju izvršioca ovih dela i dodao:

"Postoje problemi zato što se svako delo koje se izvrši u porodici ne vodi kao krivično delo nasilja u porodici, čak i kada su to najteža krivična dela, ali možemo da vodimo specifične evidencije za lica, kojima ćemo faktički imati jednu jedinstvenu jasnu evidenciju i pratiti od početka do kraja čitav slučaj do njegovog sudskog epiloga".

Ističući da je potrebno izvršiti dodatnu edukaciju policijskih službenika, što tužilaštvo već uveliko radi sa njihovim službenicima i saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave ovim problemima, ministar unutrašnjih poslova je rekao:

"Ono što statistika pokazuje jeste da su u najvećem broju žrtve žene, nažalost žene lošijeg materijalnog stanja, žene koje pripadaju romskoj populaciji, sa invaliditetom, žene koje su izbegle, interno raseljena lica, inače najugroženiji slojevi našeg društva".

Stefanović je dodao i da je na današnjem sastanku dogovoreno formiranje posebne radne grupe za izrađivanje posebnog protokola u slučajevima seksualnog nasilja i dodao:

"Jednim delom ćemo ohrabriti žrtve da prijave nasilnike, ali i pokušaćemo da sprečimo najteže slučajeve, slučajeve kada žene gube živote, kada se radi o najtežim slučajevima nasilja u porodici. Naravno, ne smemo da izgubimo ni decu iz vida, koja su najčešće sekundarne žrtve svega ovoga."

Nastavak na Cafe.ba...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.