Sonja Biserko uoči presude u Hagu: Ni Srbija ni Hrvatska neće biti zadovoljene u smislu kvalifikacije za genocid

Izvor: Cafe.ba, 03.Feb.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sonja Biserko uoči presude u Hagu: Ni Srbija ni Hrvatska neće biti zadovoljene u smislu kvalifikacije za genocid

BEOGRAD (AA) - Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu danas će biti objavljena presuda po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid izvršen u Hrvatskoj tokom ratnih sukoba 1991.-1995. godine, prenosi Anadolu Agency.

Nakon što presuda bude izrečena, Srbija i Hrvatska će biti u obavezi da postupe po njoj, što znači da neće imati pravo žalbe.

Hrvatska je tadašnju SR Jugoslaviju tužila 1999. godine, a Srbija je kontratužbu podnijela 2009. godine. Suđenje je počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << u martu prošle godine, a pravni eksperti su svoje argumente iznijeli tokom saslušanja koja su trajala više od mjesec dana.

Očekivanja određenog broja pravnih eksperata i zvaničnika Srbije su da će obje tužbe biti odbačene. No, ima i onih koji misle drugačije.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da postoje realna očekivanja da nijedna strana u međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu neće biti zadovoljena u smislu kvalifikacije za genocid.

Biserko je napomenula da je od početka suđenja, a pogotovo kada je Srbija podnijela kontratužbu, postojala sumnja za tu vrstu kvalifikacija, ali da će zaključak koji Sud bude donio, biti obavezujući za obje strane, slično kako je to bilo u slučaju za Bosnu, i Kosovo kasnije.

„Činjenica je da rat u Hrvatskoj nije dovoljno obrađen pred Međunarodnim tribunalom, da nigde nema odgovornosti vojske, da je ta presuda za Vukovar polovična, a znamo šta se desilo. Postoji mogućnost da se osvetli ta uloga Jugoslovenske armije i involviranost Srbije koja tvrdi da nije bila u ratu. To je sad pitanje kako su obe strane argumentirale svoje teze“, rekla je Biserko u izjavi za AA.

Ona je izrazila očekivanje da će u mišljenju Suda u nekim tačkama, za koje je rekla da je teško predvidjeti, biti ukazano na nešto, ali da to može biti osnova za prevladavanje prošlosti obje strane. To može, naglasila je Biserko, pomoći u prevladavaju stagnacije i zategnutosti u regionima koji su direktno bili pogođeni konfliktom, a to su istočna Slavonija, Vukovar.

„Ima još puno nerešenih pitanja, kao što su nestali, pitanje granice, imovinska pitanja. Tu treba napraviti mnogo veći napor u prevazilaženju problema koji su vezani za gubitke i na jednoj i drugoj strani“, smatra Biserko, naglasivši da je Hrvatska tokom ulaska u EU bila primorana da neke pravne stvari riješi.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.