Smanjenje prirodnog staništa i ilegalan lov doveli do istrebljenja mrkog medveda u BiH

Izvor: Blic, 12.Apr.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje prirodnog staništa i ilegalan lov doveli do istrebljenja mrkog medveda u BiH

Mrki medved skup je trofej, njegova cena kreće se do 10.000 KM i to predstavlja ozbiljnu pretnju da ova zver bude potpuno istrijebljena iz šuma u BiH.

Iz Fonda za zaštitu okoline FBiH, direktor Fuad Čibukčić rekao je da su svesni koliko je situacija alarmantna, te su odlučili zasukati rukave i učiniti sve što je potrebno da se mrki medved spasi i da se spreči njegov potpuni nestanak s ovih prostora.

Emin Čerkez iz Fonda, jedan od nosilaca projekta zaštite >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mrkog medveda, kaže da je u Unsko-sanskom kantonu i na području opštine Pale-Prača uloženo oko 90.000 KM u infrastrukturu za hranjenje mrkog medveda.

- Analizom brojnog stanja ove životinje došli smo do alarmantnih podataka, odnosno do spoznaje da je mrki medved ugrožen. Dosta su tome kumovala i ratna dešavanja u BiH, jer je medved tada pobegao s ovih prostora. Sada se lagano počeo vraćati u svoja prirodna staništa. Inače, radijus kretanja ove zveri je ogroman. Njihovo kretanje ne može se uokviriti i vezati za jedno područje kada oni u nekoliko dana pređu stotine kilometara - kaže Čerkez, piše avaz.

Smanjenje prirodnog staništa i ilegalan lov radi mesa i krzna doveli su skoro do istrebljenja ove životinje.

Rezultati ovog projekta su u opštini Pale-Prača, tačnije na lokalitetu Bijelih Voda, već vidljivi.

U istoimenom lovno-turističkom centru počeo se pojavljivati jedan medved kojeg je „uhvatila“ i specijalna kamera.

Vlasnik centra Nedim Alagić kaže da najesen očekuje čopor.

- U saradnji s Fondom za zaštitu okoline, ušli smo u ovu priču i sa zadovoljstvom možemo reći da je projekt zaživio. Mrki medved se mora spasiti - ističe Alagić.

Zaštita ne podrazumeva samo zabranu lova već i osiguravanje adekvatnih hranilica za divljač.

U Banjaluci je lani održana dvodnevna radionica koja je okupila stručnjake za velike zveri, predstavnike vlasti, nevladin sektor, lovce, šumare, inspektore i međunarodne stručnjake, koji su postavili temelje dugoročnoj zaštiti ove vrst.

Radionica je organizirana nakon što je odstrijeljena ženka medvjeda u banjalučkom naselju Lazarevo. Na ovom skupu udareni su temelji za zaštitu medvjeda u budućnosti, odnosno definirani su daljnji koraci za efikasno upravljanje populacijom medvjeda u RS.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

POSLEDNJA ŠANSA ZA SPAS MRKOG MEDVEDA Napustio nas je zbog rata, sada se vraća ali čeka ga JOŠ VEĆA OPASNOST

Izvor: Blic, 12.Apr.2017

Mrki medved skup je trofej, njegova cena kreće se do 10.000 KM i to predstavlja ozbiljnu pretnju da ova zver bude potpuno istrijebljena iz šuma u BiH...Iz Fonda za zaštitu okoline FBiH, direktor Fuad Čibukčić rekao je da su svesni koliko je situacija alarmantna, te su odlučili zasukati rukave...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.