Slasni plodovi predstavljeni na tradicionalnom sajmu: Šatorovići najveći proizvođač trešanja

Izvor: Blic, 19.Maj.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slasni plodovi predstavljeni na tradicionalnom sajmu: Šatorovići najveći proizvođač trešanja

Na oko hiljadu kvadratnih metara svoje proizvode izložilo je oko 70, uglavnom domaćih, uzgajivača trešnje.

Prema njihovim procenama ovde se u sezoni proizvede preko 200 tona trešnje.

Rasim Zukić koji uzgaja trešnju na površini od jednog hektara kaže da najveći problem predstavlja plasman, a ni današnji sajam nije im doneo ugovore za sigurniju prodaju.

- Slabo to ide i sad se patimo po štandovima u Čeliću i drugim opštinama BiH. Nismo zadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ni sa cenama koje nam diktiraju nakupci - kaže Zukić.

Podseća da su Šatorović čuveni po proizvodnji trešnje koja, zahvaljujući podneblju, ovde prva dozreva.

- Mi prvi beremo plodove. Dok kod drugih berba tek počinje, mi smo jednu sortu već završili, drugu beremo a uskoro ćemo i treću- naglašava Zukić. On pojašnjava da se uveliko prešlo na uzgoj novih sorti ali da su ostavili i tradiconalne sorte trešnje koje su navikle na ovo podneblje.

Sajam trešnje otvorio je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, a svečanosti je prisutvovao i predsednik Skupštine Esed Kadrić.

Oni su naglasili da su poljoprivredna proizvodnja i voćarstvo okosnica razvoja ove lokalne zajednice.

- Uzgajivačima trešnje obezbeđen je podsticaj za proizvodnju, a postoji i mogućnost da se kroz kapitalne projekte podstakne razvoj prerađivačkih i skladišnih kapaciteta - rekao je gradonačelnik Milić.

U okviru pratećeg programa sajma održana su dva okrugla stola na kojima su vođene stručne rasprave o prednostima i nedostacima u podsticanju poljoprivredne proizvodnje i voćarstva u Distriktu i komparativnim prednostima izvoza iz BiH i regiona u zemlje EU.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.