Sastanak Milanovića i hrvatskih veterana

Izvor: Cafe.ba, 01.Jun.2015, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Milanovića i hrvatskih veterana

- U Zagrebu su se sastali hrvatski premijer Zoran Milanović, ministar veterana Predrag Matić i ministar odbrane Ante Kotromanović sa veteranima koji su se prošlog petka, nakon više od 200 dana protesta u šatorima pred resornim ministarstvom, sukobili sa policijom na Markovom trgu.

Poslije tog sukoba, Milanović je demonstrante, koji smatraju da su im prava ugrožena pa traže i Matićevu smjenu, sa vanredne konferencije za novinare pozvao da se danas sastanu.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << je prenio Index.hr, u ime veterana na sastanak su došli predstavnici više udruženja veterana Đuro Glogoški, Josip Klem, Dražimir Jukić i Tihomir Treščec, kao i da su Glogoški, Klem i Jukić došli u uniformama.

Ministar veterana Predrag Matić u izjavi za HRT rekao je da očekuje razgovor o problematici koja je uzrok sedmomjesečnih protesta.

"Jedva čekam da hrvatska javnost čuje argumente branitelja i naše argumente. Najavili smo da ultimatuma nema i da oni neće biti prihvaćeni", istakao je Matić koji je ocijenio da su protestanti izmanipulisani.

Milanović je najavio da s predstavnicima ratnih veterana neće biti pregovora, već je na rasporedu isključivo dijalog. ''Ne idemo mi pregovarati. Idemo razgovarati. Dakle, to je razgovor u kojem će glavnu riječ voditi ministar Matić'', kazao je premijer.

Sastanak je dogovoren u petak, nakon dramatičnih događaja dan ranije, kada je dio veterana napustio šator i došao na Markov trg, tražeći razgovor s premijerom. Pošto skup nije bio prijavljen, policija je počela da sklanja protestante koji su se povukli u crkvu sv. Marka, u kojoj su proveli noć. U petak je došlo do sukoba sa policijom i probijanja zaštitne ograde, podsjeća Hina.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Milanović je potom pozvao veterane na današnji sastanak, ali je ocijenio i da protesti imaju političku pozadinu, te da iza njih stoji opoziciona HDZ, što je lider te stranke Tomislav Karmarko negirao.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.