Sastanak Cicek-Veljanovski u Skoplju: Dobri odnosi Turske i Makedonije važni za cijeli region

Izvor: Cafe.ba, 24.Nov.2014, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Cicek-Veljanovski u Skoplju: Dobri odnosi Turske i Makedonije važni za cijeli region

Terorizam je bolest savremenog doba, baš poput virusa ebole. Ukoliko sve zemlje ne zauzmu jedinstven stav protiv te bolesti, uskoro će je osjetiti i na svom terenu, istakao je Cemil Cicek, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Cemil Cicek boravi u zvaničnoj posjeti Makedoniji u okviru koje se sastao sa predsjedavajućim makedonskog Sobranja Trajkom Veljanovskim, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << turskog parlamenta Cicek je jutros posjetio skopski Žena borec park i položio cvijeće na tamošnjem spomeniku, a potom je u pratnji turske delegacije posjetio makedonski parlament i sastao se sa kolegom Veljanovskim.

Prilikom obraćanja novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare, Cicek je istakao da je borba protiv terorizma pitanje na kojem moraju surađivati sve zemlje, sa akcentom na vodeće svjetske sile.

„Pitanje borbe protiv terorizma mora prestati biti politički instrument. Terorizam je bolest savremenog doba, baš poput virusa ebole. Ukoliko sve zemlje ne zauzmu jedinstven stav protiv te bolesti, uskoro će je osjetiti i na svom terenu“, poručio je Cicek.

Cicek je podsjetio da se upravo danas obilježava Dan nastavnika u Turskoj i dodao da ta činjenica daje dodatnu važnost njegovoj posjeti. On je tom prilikom čestitao praznik svim nastavnicima u Turskoj i izrazio respekt prema svom nastavnom osoblju i u Makedoniji.

Osvrnuvši se na bilateralne odnose između Turske i Makedonije, Cicek je istakao da su oni strateški i da su bazirani na dubokim prijateljskim, kulturnim i historijskim vezama.

„Sa našeg aspekta, Makedonija je srce Balkana. Uspostava mira, blagostanja i stabilnosti na Balkanu je moguća preko mira, blagostanja i stabilnosti u Makedoniji“, kazao je Cicek i dodao da Turska zato podržava i pomno prati makedonski put ka NATO-u i Evropskoj uniji.

Naglašavajući da je intenziviranje i unapređivanje tursko-makedonskih odnosa važno za izgradnju mira i stabilnosti regije, Cicek je kazao da turske vlasti žele intenziviranje i ekonomske saradnje, te da u tom kontekstu ohrabruju investitore da ulažu u Makedoniji. Dodao je da je cilj da trgovinska razmjena dostigne vrijednost od milijardu dolara.

Šef makedonskog parlamenta Veljanovski je istakao da je sa kolegom Cicekom i danas razgovarao o brojnim temama sa akcentom na svakim danom sve bolje i intenzivnije odnose dvije zemlje i njihovih parlamenata.

I on tvrdi da su dobri odnosi dvije zemlje važni i za uspostavu trajnog mira i stabilnosti u regiji.

„Još jedanput smo se Turskoj zahvalili na podršci našem putu ka članstvu. Kazao sam da su turske investicije sve veće i da naša vlada stalno radi na stvaranju boljih uvjeta za strane ulagače. Razgovarali smo i u turskoj zajednici u Makedoniji, za koju smatram da je ta zajednica most naših bilateralnih odnosa“, kazao je Veljanovski.

U nastavku posjete, Cicek će se u Skoplju sastati i sa makedonskim predsjednikom Gjorgeom Ivanovim.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.