SVAKA ČAST MARIJO! Ovaj mladi Mostarac brine o stotinama divljih konja u Hercegovini i spasava ih od žeđi (FOTO)

Izvor: Blic, 09.Avg.2017, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVAKA ČAST MARIJO! Ovaj mladi Mostarac brine o stotinama divljih konja u Hercegovini i spasava ih od žeđi (FOTO)

Bez obzira gde i na kojoj nadmorskoj visini u Hercegovini leta znaju biti ekstremno vruća. Upravo jedno takvo je u punom jeku i temperature probijaju 40 stepeni Celzijusa. Sunce prži kao oganj nebeski i suši svaku travku izniklu iz suhe zemlje.

Sunce prži i na Bilima proplanku ispod planine Čabulje i otežava život poludivljim konjima koji obitavaju na ovom području. Leti zna biti vode premalo a konji su žedni. Kako je ovih dana na području Bila pokušao je doznati fotoreporter >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ABCportala koji je posetio ovaj proplanak severozapadno od Mostara i severoistočno od Širokog Brijega, negde na pola puta.

- Iako smo na 800 metara nadmorske visine preko dana nema nekakve velike razlike u nizinama i ovde jer je sunce jako i temperatura vazduha podosta visoka i tek uveče zahladi - rekao je odmah čim smo se susreli Marijo Bošnjak, mladi momak iz Mostara koji često dolazi na Bile da vidi kakvo je stanje s konjima da bi mogao na vreme da reaguje i pomogne.

Marijo kao pravi znalac prirode i njenih zakona vrlo brzo je pronašao konje koji su se bili sklonili sa vreline sunca u šumarak gde su pasli tek iznicalu zelenu travu koja je nakon kiše neku noć pala na ovom području. Odmah kad smo ih pronašli videlo se da su konji podeljeni u šest grupa ali itekako povezani jedni s drugima.

- Sad je faza novog brojanja konja i trenutno ih ima do 130 komada. Dobrog su zdravlja ali im preti velika opasnost prvenstveno od vukova ali i od ugriza otrovnica kojih ima na ovom području. Vukovi su neverojatna opasnost za konje posebno za mladunce, za nepoverovati je podatak da je trenutno samo jedno ždrebe preživjelo a i ono je doživelo napad vuka i ima oštećenu nogu i male izglede da će preživeti drugi napad - govori ovaj jedinstveni momak koji poznaje celo krdo ovih lepotana.

On dodaje da je veliki problem u Bilima leti voda.

- Ja i nekoliko mojih prijatelja danonoćno brinemo kako doći do onih koji nam mogu pomoći i doterati koju cisternu vode konjima na Bile. Evo u zadnjih desetak dana prebacili smo oko 100 kubika vode u izbetonirano pojilište koje smo napravili kako bi više vode bilo iskorišteno. Sad je situacija pod kontrolom ali ako sunce nastavi pržiti za par dana nećemo imati ni litra vode u pojilištu i trebaćemo opet pomoć dobrih ljudi. Nekoliko cisterni smo dobili od Grada Mostara a nekoliko je stiglo iz Širokog Brijega, tačnije iz Uzarića i Ljutog Doca i ovim putem im se svima od srca zahvaljujem - priča Marijo dok gleda jesu li svi konji na broju.

Marijo je po zanimanju agronom i veliki je zaljubljenik u prirodu i životinje. Često svoje slobodno vreme koristi na Bilima u druženju s konjima. Sa sobom uvek nosi i svoj fotoaparat i fotka sve što je zanimljivo i vezano za konje na Bilima.

On sa svojim prijateljima radi ogroman posao kako bi se ova lepa priča sa konjima nastavila na ovom prelepom proplanku gde je životinjski život primetan i aktivan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.