Izvor: Blic, 12.Nov.2016, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPASENA RODA IZ GRADIŠKE koja je prespavala POSLEDNJI LET za toplije krajeve

Roda koja nije odselila u tople krajeve, nego hladne dane bez hrane dočekala u Čatrnji, konačno je zbrinuta u domaćinstvu lovca Rajka Plotana u Kozincima kod Gradiške.

Ova porodica poznata je po udomljavanju mnogih, posebno napuštenih i bolesnih životinja.

Rajko i njegova supruga Rada, koji su prošle godine othranili dva divlja zeca te ih u proleće pustili u prirodu, uvereni su da će roda pod njihovim nadzorom i brigom uspešno prebroditi zimu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Smestili smo je u njen prirodni ambijent, pored naše kuće gde imamo ribnjak. Tu se ona već dobro snalazi, hoda i istražuje. Već smo obezbedili i drugu hranu u dovoljnim količinama da bi roda bila bezbedna i sita dok ne stigne proleće – kaže Plotan, koji je inače lovac.

Posle reportaže u „EuroBlicu“, interesovanje za usamljenu rodu koja je dane provodila u centru Čatrnje, na oranju i livadama, postalo je veliko.

Međutim, prvi ovonedeljni hladni talas stvorio je neprilike za ovu pticu selicu.

Meštani i putnici pozvali su upravo nas iz “EuroBlica” te kolege iz drugih medija kako bi zajednički spasili rodu.

Natalija Radović, zaposlena u prodavnici pored Doma u Čatrnji, je prva reagovala.

-Videla sam rodu pored puta. Nju je nekoliko automobila u noći za malo izbeglo, gotovo sam je videla ispod točkova. Iscrpljena, gladna i ozebla, ona se slabo snalazila. Zato sam, ne znajući koga bih pozvala u pomoć, opredelila se za vas novinare – kazala nam je Natalija.

U misiji spasavanja rode, učestvovali su još i Milan Vujić, dopisnik „Glasa Srpske“ iz Gradiške i penzionerka Stana Vidović.

- Ovde ima mnogo roda ali do sada ni jednu nisam uhvatila, videla iz blizine. Žao mi je da ugine, to bi mi teško palo. Ne znam zašto nije odletela u tople krajeve, mada sam čula da ima takvih slučajeva i da uz pomoć ljudi roda može prezimiti – rekla nam je Stana Vidović koja je u svojoj drvarnici, prve noći nakon spasavanja obezbedila topli dom, hranu i vodu za rodu.

Novinar Milan Vujić, koji je zajedno sa nama učestvovao u akciji, kaže da je to bila njegova prva ali uspešna spasilačka misija u životinjskom svetu.

- Malo sam strahovao da me roda, koja je bila prilično uznemirena, ne dohvati kljunom, oštrim kao sablja. Malo po malo ohrabrio sam se i ubrzo nisam se plašio – prokomentarisao je Vujić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.