Izvor: Blic, 04.Dec.2017, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNEG PAO, SKIJANJA NEMA Otvaranje sezone na Bjelašnici čeka zakonske procedure

Sezona na novoopremljenoj Bjelašnici očekuje svoj početak 16. decembra, dok pojedini ski centri u BiH primaju prve goste željne zimskog odmora.

Danas je zvanično počela nova ski-sezona na Ponijerima kod Kaknja gde će za sve ljubitelje zimskih sportova prvog dana nove sezone skijanje biti besplatno. Osim toga, juče je sezona skijanja počela i na Jahorini.

Ove godine je rađena potpuna rekonstrukcija Bjelašnice koja je podrazumevala radove na vertikalnom transportu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i veštačkom osnežavanju. Direktor preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar navodi kako je završena montaža šestoseda i četveroseda, kao i njihov tehnički prijem, te se sada čekaju upotrebne dozvole kako bi sezona na mogla početi.

- Opština Trnovo izdaje upotrebne dozvole. Apsolutno ne postoje nikakvi problemi, već jednostavno moramo ispoštovati sve procedure, a te procedure podrazumevaju upravo sledeće. Dakle, kompletna testiranja svih sistema, tu je najbitniji sigurnosni aspekt i te stvari se rade u skladu sa zakonskim odredbama te zbog toga treba malo više vremena - navodi Hubijar, piše Kliks.

Završena je i sanacija kompletne elektrodistributivne mreže. Izgrađene su tri nove trafostanice te je položeno više od 6 kilometara novih kablova, kako bi nova infrastruktura funkionisala bez problema.

Direktor Hubijar je istakao da je reč o jednom od najkompleksnijih projekata trenutno u BiH i da je u njega uloženo 16 miliona KM koje je odobrila Vlade KS.

Prema njegovim rečima, Bjelašnica će od ove godine moći parirati mnogim skijaškim centrima širom Evrope.

- Bjelašnica je u posleratnom periodu definitivno sve vreme bila deficitarna kada je reč o vertikalnom transportu, a i veštačkom osnežavanju i samim klimatskim promenama koje su bile znatno primetne i u poslednje 3 godine su uticale na padavine od kojih smo zavisili u olimpijskim centrima. Svakako ove godine to neće biti ni uslov ni razlog, jer samo veštačko osnežavanje daje mogućnost da se na Bjelašnici može skijati minimalno 150 dana - dodao je Hubijar.

Kapacitet šestoseda je 2.000 skijaša u jednom satu, a trasu će prelaziti za 5 i po minuta.

Imaće mnogo veću brzinu prevoza, skratiće se vreme čekanja, iako je trasa dvostruko duža nego što je bila do sada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.