ŠKOLARCI ZA PRIMER Uprkos teškoj situaciji u kojoj živi porodica iz Tuzle, deca su odlični učenici

Izvor: Blic, 16.Apr.2017, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠKOLARCI ZA PRIMER Uprkos teškoj situaciji u kojoj živi porodica iz Tuzle, deca su odlični učenici

Nismo krivi što smo siromašni, voleli bismo i mi da ne živimo ovako. Posla nema, prošenje je zabranjeno, pa da li mi treba da idemo da krademo da bismo bili "pošteniji" u društvu, kaže Šeherezada Inšić iz Tuzle, čija se porodica nalazi u teškoj situaciji.

Ona zajedno sa nevenčanim suprugom Senaidom Suljićem i petoro dece već godinama preživljava dan za danom. Oboje su u potrazi za poslom, ali kažu da za njih u Tuzli nema nade.

Sva primanja su im 300 KM, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po osnovu dječjeg doplatka i stalne novčane pomoći. Ova porodica moli sve dobre ljude za pomoć, tako da svi oni koji su u mogućnosti mogu da se jave direktno njima na broj telefona 064/ 444-3767.

Iako su rodom iz Tuzle i nisu izbegla ili raseljena lica, ova porodica dane provodi u izbegličkom centru Mihatovići. Taj smeštaj dobili su od centra za socijalni rad, jer nisu imali gde da žive.

- Teško se živi, sve prokišnjava, zimi na sve strane puše. Duga za struju imamo, gledamo kada će doći da je isključe - kaže Šeherezada.

Ova majka se boji, kako kaže, i da će joj uzeti decu zato što moli za pomoć.

- Ja se u tom slučaju mogu samo ubiti, ništa drugo mi ne preostaje. Moja deca su odlični učenici, svaki dan idu u školu, čisti su i obučeni fino koliko možemo. Ali jeste ih teško školovati - kroz plač priča Šeherezada.

Senaid je 90 odsto invalid. Izvađeni su mu slezena i pola želuca.

- Ne dao Bog nikome da dođe u ovakvu situaciju - kaže Senaid.

Senaid i Šeherezada kažu da se trude da deca ne budu gladna i žedna, a za njih nije ni bitno toliko, oni će kažu "prehodati glad".

Najmlađe dete je staro svega 21 mesec, dok najstarije ide u šesti razred.

Sonja Brčinović, v.d. direktora Centra za socijalni rad u Tuzli, kaže da godinama pokušava da alarmira nadležne u ovom gradu kako bi se ovoj porodici pomoglo, ali bez uspeha.

- Naši korisnici koji su u stanju socijalne potrebe, kada ih uvedemo u to, pravi novac mogu da dobiju tek za pola godine. Sve zato što nadležni u kantonu krše Zakon o izvršenju budžeta, oni prvo otplate dug, isplate plate i onda ide socijala, a tada već nemaju marke - kazala je Brčinovićeva.

Ona je dodala da sve ono što je Centar mogao da uradi, uradio je.

- Mi smo tek pre dva dana dobili prvu tranšu na raspolaganje za jednokratne pomoći i odmah jutros smo ih pozvali da predaju dokumente - kazala je u petak Brčinovićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.