SKANDAL Zelenaša čekala ROBIJA, a da bi zadržao posao smislio je NEVEROVATNU PRIČU

Izvor: Blic, 05.Okt.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL Zelenaša čekala ROBIJA, a da bi zadržao posao smislio je NEVEROVATNU PRIČU

Pravosnažno osuđeni zelenaš Andrija Čivčić boravak u zatvoru pravdao je odlaskom u Nemačku zbog završetka doktorske disertacije, a sve kako bi dobio neplaćeno odsustvo, saznaje „EuroBlic“.

Naime, Čivčić se u julu prošle godine obratio Miroslavu Poprženu, direktoru Osnovne škole „Sveti Sava“ u Banjaluci, gde je radio kao domar, i zatražio neplaćeno odsustvo u trajanju od godinu dana, radi školovanja?!

Zahtev je podneo nakon što mu je sud, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko prihvaćenih, odbio poslednju molbu da ne ide u KPZ Banjaluka na izdržavanje pravosnažne kazne od dve godine robije zbog iznude i zelenaštva nad porodicom R.S. iz Banjaluke.

Prosvetna inspekcija odmotala klupko

Ništa od ovoga ne bi bilo čudno da u slučaju Čivčića državne institucije već nisu pravile „slučajne“ greške o kojima je „EuroBlic“ ranije detaljno pisao.

Čivčić je nakon saznanja da ipak mora otići u zatvor, u zahtevu direktoru naveo da mu je godina dana neophodna kako bi završio doktorsku disertaciju iz oblasti sportskih nauka u Nemačkoj.

Suština zahteva je bila da se Čivčiću odobri neplaćeno odsustvo, a da po povratku uredno nastavi da radi tamo gde je bio zaposlen i pre odlaska u zatvor.

Sve ovo bi verovatno ostalo skriveno od očiju javnosti da krajem septembra ove godine školu nije posetila prosvetna inspekcija.

U zapisniku inspekcije, koji je u posedu „EuroBlica“, ističe se da je kontrola u školi izvršena 25. septembra ove godine, a ono što je posebno zanimljivo je da je Čivčiću istog dana prestao radni odnos.

Poklapanje u datumima

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Miroslav Popržen ovo poklapanje u datumima, odnosno kontrolu prosvetne inspekcije i otkaz Čivčiću, objašnjava pukom slučajnošću.

- Andrija Čivčić se u julu 2016. godine obratio sa zahtevom za neplaćenim odsustvom u trajanju od godinu dana. Obzirom da se nakon tih godinu dana nije vratio na posao doneo sam rešenje o prestanku radnog odnosa, a datum se slučajno poklopio sa dolaskom prosvetne inspekcije - objasnio je Popržen.

Međutim, detaljnijom analizom zapisnika inspekcije uočava se da je Čivčić otkaz trebao dobiti ranije.

Naime, zahtev za neplaćenim odsustvom odobren je za period od 15. septembra 2016. do 15. septembra 2017. godine sa zaključkom da je radnik dužan da se po isteku navedenog perioda vrati na posao.

Neobavešten

Na pitanje da li je Čivčić svoj zahtev potkrepio bilo kakvim materijalnim dokazom o doktoratu, Popržen je izjavio da nije, te da je u pitanju bio „uobičajeni“ zahtev.

Direktor škole se još ranije pravdao da ga nijedna institucija nije obavestila da je Čivčić uopšte osuđen, tako da zvanično kako navodi, nije ni znao da je njegov radnik izvršio bilo kakvo krivično delo.

Kada se na ove „slučajnosti“ dodaju i one ranije, među kojima i ta da je u slučaju Čivčić i Poreska uprava RS dostavljala netačne podatke o njegovom zaposlenju, a što je takođe pravdano slučajnom greškom, sa razlogom se postavlja pitanje da li iza osuđenog zelenaša stoje moćni jataci ili su svi propusti institucija u njegovom slučaju ipak samo puke slučajnosti.

Disciplinski postupci

Nakon pisanja „EuroBlica“ o propustima službenika Poreske uprave RS koji su Osnovnom sudu u Banjaluci dostavili lažnu informaciju da Andrija Čivčić nije zaposlen, iako je punih 13 godina uredno primao platu kao domar u školi, poreska uprava je pokrenula disciplinske postupke protiv svojih službenika.

Poreskoj upravi je pored ovoga, „slučajno“ promaklo i da je Čivčić na svom imenu imao i lokal.

Disciplinski postupak protiv odgovornih službenika nije ni proveden, jer je utvrđeno da je zastareo.

Deo kriminalne grupe

Andrija Čivčić je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora, jer je bio deo kriminalne grupe koja je od Banjalučanke R.S. i njene porodice pretnjama i zastrašivanjem iznudila 75.000 maraka.

U ovoj grupi su bili još sudski policajci Danko Kajganić i Vinko Knežević, koji su još uvek u bekstvu, te Đorđe Ćulum, koji se nalazi na izdržavanju kazne.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.