SKANDAL Otišli u Ženevu, a zaboravili na ljudska prava

Izvor: Blic, 29.Mar.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL Otišli u Ženevu, a zaboravili na ljudska prava

Vlasti u BiH nisu uradile posao za koji je rok istekao još u decembru, ali su o trošku građana u Ženevu poslale delegaciju od 11 članova.

BiH je verovatno jedina država koja UN Komitetu za prava osoba sa invaliditetom ni četiri meseca nakon isteka roka nije odgovorila na pitanja o položaju ovih osoba.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava BiH su se pred Komitetom pravdali da su dokument, za koji je rok istekao još 16. decembra, poslali „s malim zakašnjenjem“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - krajem marta, a za sve krive složenost BiH i komplikovanu proceduru za prikupljanje podataka. U UN Komitetu, međutim, navode da ni te zakašnjele odgovore niko nije video, što je „EuroBlicu“ potvrđeno i iz delegacije Srbije.

I dok se za misterioznim dokumentom traga, u Ženevu je, o trošku poreskih obveznika, stigla delagacija BiH od čak 11 članova. Zvaničnici i brojnost delegacije pravdaju složenošću države iz koje dolaze. Među predstavnicima institucija BiH, entiteta i Brčko Distrikta bile su samo dve osobe sa invaliditetom, ali i dve prevoditeljice: jedna iz RS i jedna iz Federacije BiH.

- Naša delegacija nije brojnija od delegacija drugih država, tako da i Srbija, na primer, ima 10 predstavnika. Izveštaj o provođenju UN Konvencije dostavljen je 2013. godine, a upit za dodatna pitanja smo dobili tek u septembru 2016. i odmah smo Komitet obavestili da odgovore ne možemo dostaviti do kraja godine – kaže naš sagovornik u Ministarstvu za ljudska prava BiH.

Predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom, koji su takođe prisustvovali samitu, ali o trošku donatora, tvrde da skandal u Ženevi šteti ne samo ugledu BiH, nego i položaju ove ugrožene grupe.

- Ako ne poštuju rokove UN Komiteta jasno je da ne poštuju ni dokumente kojima su se obavezali na poboljšanje našeg položaja. Jaz između garantovanih prava i stvarnog stanja nastaviće da se produbljuje - kaže Ana Kotur, aktivistkinja u pokretu za prava osoba sa invaliditetom.

Diskriminacija i siromaštvo

U Alternativnom izveštaju, koji su sačinili aktivisti, ističe se da su osobama sa invaliditetom u BiH otežane svakodnevne aktivnosti poput odlaska u prodavnicu ili lekaru, upisa u vrtiće i škole najbliže mestu stanovanja, upotrebe javnog prevoza, te zapošljavanja.

Problem je i nedostatak adekvatnih ortopedskih pomagala, a sva ta ograničenja dovode do siromaštva. Istakli su i diskriminaciju, jer različite kategorije osoba sa invaliditetom nemaju ista prava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.