Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAMO JEDNOM SE GREŠI U deminerskom poslu tanka je linija između tuge i sreće

Za posao deminera obično se kaže da je to jedan najodgovorniji i najrizičniji životni poziv. Poziv za koji se odlučuju samo oni najhrabriji. Jedan od takvih je i Admir Hamidović, deminer Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji se poslom deninera počeo baviti sa nepune 23 godine.

Ekipa portala Klix.ba zatekla ga je na poslu, na obroncima Majevice dok se sa kolega priprema za polazak kući. Zadovoljan je, kaže, i uslovima koje ima kao deminer u FUCZ, ali i činjenicom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da 20 godina obavlja jednu humanu misiju.

- Ovaj posao zahteva veliku dogovornost. Poslu uvek morate pristupiti tako kao da vam je to prvi zadatak. Jedino je to garant, to nas čuva. Navodi na odgovornost da  posao obavljamo savesno i na najbolji mogući način odgovorimo zadatku, kako ne bi došlo do povreda i staradanja nas, ali i drugih učesnika u radu - pojašnjava Hamidović. Mladima poručuje da, ako žele da se bave ovim poslom, posao moraju shvatiti krajnje ozbiljno.

- Ovo je posao u kojem se jednom greši. Zato se posao mora dovesti do savršenstva. Moramo biti svesni naše opasnosti i odgovornosti.  Svaki dan nosi sa sobom novu opasnost i novinu, i toga moramo biti svesni – naglašava Hamidović.

Velid Sarač i Murat Hasić iz mesta Botunja kod Kreševa skoro dve decenije deminiraju terene po celoj Bosni i Hercegovini, ali i Albaniji, Makedoniji, Afganistanu...

Kako kažu, posao je zanimljiv, i ima svoje i loše i dobre strane, u kojem je tanka linija između tuge i sreće.

- Dosta je zanimljivih priča u ovom poslu, ali ih možemo podeliti na pozitivne i negativne. Teško je kada kolega nastrada, stane na minu, kada mu treba pružiti pomoć. To je teška situacija, ali opet, kada s druge strane očistimo okućnicu nekom povratniku i kada vidimo njegovu sreću, to je neopisivo - kaže Murat Hasić, koji napominje da svaka mina koju pronađu zapravo predstavlja jedan spašen život.

Govoreći o poslu, napominje da su demineri većinom toplo prihvaćeni gde god dođu, ali da ima i onih koji ne shvataju opasnost od mina.

- Ljudi su uglavnom dobro raspoloženi kada vide da se uklanjaju mine. Počaste nas, a ima ih i skeptičnih, kažu da samo džaba radimo, da nema mina. Tako smo jednom prilikom deminirali teren u Mostaru i došli su lovci koji su nas ubeđivali da na tom terenu nema mina, da svake nedelje hodaju po obeleženom minskom polju. Međutim, pokazali smo im više od 20 mina koje smo pronašli i rekli im da su imali sreće - kaže Murat, koristeći i ovu priliku da pozive građane na strogu zabranu kretanja po minskim poljima.

Velid Sarač napominje da je veliki problem deminera sezonski rad, jer su angažovani u letnim periodima, pa se onda pauzira i do pola godine. Takođe, kako kaže, i zakonski propisi u BiH ne idu naruku deminerima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.