ŠAMAR NACIONALIZMU Đaci iz Jajca održali lekciju šovinistima

Izvor: Blic, 08.Jul.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠAMAR NACIONALIZMU Đaci iz Jajca održali lekciju šovinistima

Dvadesetak učenika srednjih škola iz Jajca se okupilo kako bi mirnom šetnjom i protestima iskazali nezadovoljstvo najavljenom podelom učenika.

Podsetimo, poslanici u Skupštini Srednjobosanskog kantona podržali su inicijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku.

Ministarka obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mešovite srednje škole u Jajcu, koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

-  Želimo da poručimo da ne želimo da nam se dele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtevi -  rekao je Ivica Jukanović koji je završio drugi razred Srednje strukovne škole za kuvara.

On je dodao da svi idu zajedno u školu, ali da se druže i van nastave.

- Svi se dobro slažemo. Izlazimo zajedno, treniramo i skoro stalno smo skupa. Ova podela bi bila suluda, jer smo se mi navikli jedni na druge - objašnjava on.

Ivica sa zastavom Srbije na protestu

S obzirom da je raspust, deca srpske nacionalnosti su otišla, pa ih danas nije bilo na protestima. Uprkos tome, zastava Srbije se našla na protestima, a nosio je Ivica - učenik hrvatske nacionalnosti.

- Ja želim predstavljati njih, jer nisu bili u mogućnosti da dođu na proteste. Mislim da mi niko nije zamerio - kaže on.

Admira Kasum, učenica, istakla je kako joj ne smeta šahovnica na svedočanstvu.

- Ne želimo podele. Svi se družimo zajedno i slažemo se. Nakon što smo bili odvojeni u osnovnoj, bilo je prekrasno kada smo počeli da idemo zajedno u srednju školu. Sve ćemo učiniti da nas ne podele – istakla je ona.

Učenike je danas posetio ambasador Džonatan Mur, šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini i dao im podršku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.