SAD: Optužena grupa bivših pripadnika Vojske RS zbog prevare

Izvor: Blic, 18.Avg.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Optužena grupa bivših pripadnika Vojske RS zbog prevare

Skoro 12 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini, optužena su u američkom gradu Feniksu, jer su prilikom zahteva za dodelu izbegličkog statusa lagali o svojoj vojnoj službi, prenosi "SeventSpejs Interaktiv".

Federalna istraga o "izbegličkoj prevari" dovela je do hapšenja 16 bivših vojnika VRS, koji žive u oblasti Feniksa. Svi su optuženi zbog neprijavljivanja vojne službe.

"Optuženi su lagali da bi dobili zakonski status >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Sjedinjenim Američkim Državama. Neprijavljivanje vojne službe nije previd, ali je lukava zloputreba politike prema izbeglicama", rekao je državni tužilac za oblast Arizone Denis Burk, prenose lokalni mediji.

Optuženi iz Feniksa su odvojeno optuženi i priznali su krivicu za laž o svojoj vojnoj službi. Petorica od 16 uhapšenih su deportovani iz SAD i vraćeni u BiH.

Po dolasku u BiH, trojica od njih - Mladen Blagojević, Zdravko Božić i Goran Bencun - uhapšeni su i izvedeni pred sud.

Blagojević je proglašen krivim pred Sudom BiH za zločine protiv čovečnosti i osuđen je na sedam godina zatvora. Preostala dvojica deportovanih Nenad Dragić i Rajko Ninković nisu uhapšeni.

Ostalih 11 optuženih, Milenko Gujić, Rajko Hercegovac, Risto Hercegovac, Momčilo Krstić, Radenko Špirić, Vitomir Špirić, Nikola Stanković, Savo Tojčić, Dragan Ubiparipović, Radenko Ubiparipović i Cvijan Vidaković priznali krivicu da su svesno dali lažne iskaze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.