Rudari spasli bebu u Majdanpeku!

Izvor: Cafe.ba, 03.Dec.2014, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudari spasli bebu u Majdanpeku!

Kiša je juče lila kao iz kabla u centralnoj Srbiji, a snažno nevrijeme praćeno jakim vetrom izazvalo je kvar na dalekovodu koji napaja sve tri trafo-stanice za snabijdevanje majdanpečke opštine strujom.

Svi nadležni bili su na nogama pokušavajući da spreče veću katastrofu, piše Alo.

U tom užasu, u porodilištu koje je takođe ostalo bez struje, na svijet je došla jedna beba. Srećom, rudnik bakra ustupio im je agregat kako bi se obezbedilo grejanje i tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << spasao muka novorođenče i njegovu mamu, poslije više od 30 sati bez struje!

MUP pomogao!

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Sektor za vanredne situacije sinoć je osigurao dva agregata kako bi se omogućilo snabijdevanje električnom energijom bolnice u Majdanpeku u čijem sklopu se nalazi i porodilište.

Tokom današnjeg dana osiguran je agregat velikog kapaciteta u saradnji sa

Srpsko-ruskim humanitarnim centrom koji se trenutno pušta u rad.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pružaju pomoć ekipama Elektrodistibucije na terenu u otežanim uslovima kako bi stanovnici

ugroženih područja, Bora i Majdanpeka, što prije dobili električnu energiju.

Ekipe MUP-a su u punoj pripravnosti i nastoje da se situacija što prije stabilizuje.

''Znajući da se zbog nestanka struje grad našao u velikoj nevolji, na vest da je u majdanpečkom porodilištu rođena beba koja bi svoju prvu noć mogla da provede u mraku i hladnoj sobi, iz RBM-a poslali su agregat i ekipu koja je omogućila da u sobi majke Jelene S. (32) i njene tek rođene devojčice radi grejalica i da svetli sijalica'', kaže Gorica Tončev Vasilić, rukovodilac službe RTB-a.

Grad je, inače, bio u opasadnom stanju, razgrabljen je hljeb po prodavnicama, za bocu plina išlo se na drugi kraj grada. Do pojedinih sela nije se ni moglo zbog leda, a ulice su bile sablasno puste...

''Ovo je zastrašujuće! Hladno, bez grejanja, temperatura ispod nule, a ništa toplo da pojedeš. Juče i prekjuče živeli smo uz sveću. Hleb je bio razgrabljen do osam sati ujutru. Slična situacija bila je i sa plinskim bocama. Ceo grad sam prepešačila da nađem bar jednu kako bih detetu podgrejala mleko, napravila supu, jer ima samo godinu i po i neće da jede drugu hranu. Sve je zamrznuto. Teško se korača, iako komunalci stalno bacaju so. U suštini, hladnoća nam je najveći problem. Ležimo ispod jorgana i dva ćebeta po ceo dan, ali ne vredi'', opisuje jučerašnji dan u Majdanpeku Andrijana Jokanović (33).

''Više od 20 sati sedimo u hladnom. Pokrili smo se svim ćebadima koje imamo u kući, ali ne pomaže. Sin od tri godine se prehladio, ali pošto u bolnici nemaju agregat, vratili su nas kući. Ne rade ni apoteke, ni benzinske pumpe. Taksisti su prestali da voze, sve radnje su zatvorene. Situacija je nepodnošljiva'', kaže Verica Stamenković.

Bjelica se izlila osmi put

Istovremeno, ali zapadnije, u Lučanima, građani su bili budni od četiri ujutru jer je osmi put ove godine reka Bjelica prijetila da ih poplavi! Nadležni su čak razmišljali o evakuaciji stanovništva, što se, na sreću, nije desilo. Najugroženije je bilo selo Đerađ, ali i druga mjesta uz Bjelicu.

''Opet izlivanje Bjelice! Pa to nam se dešava ove godine osmi put! Ne znamo više šta da radimo! Svi smo ugrožni. Jedino rešenje je da nas isele. Sve nam je upropašćeno još od prethodnih izlivanja. Kuće totalno'', kaže jedan od meštana.

Krizni štabovi za vanredne situacije osigurali su nasip na Bjelici, a kako je za „Alo!“ rekao Slobodan Jolović, komandant štaba za vanredne situacije Moravičkog okruga, poplavljeno je oko 100 hektara zemljišta.

''Angažovana je teška mehanizacija i podignut je odbrambeni nasip u Đerađu, pored državnog puta Lučani-Guča, u dužini od oko 500 metara i na taj način sprečeno prodiranje vode u ranija plavljena domaćinstva'', objašnjava on.

Zbog kvara na niskonaponskoj mreži nastalog uslijed kiše koja je neprekidno padala na području Čačka, juče oko 17 časova bez struje je ostalo oko 300 domaćinstava.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.