Referendum kao pretnja Incku i nametanju odluka

Izvor: Blic, 02.Okt.2009, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum kao pretnja Incku i nametanju odluka

Banjaluka - Skupštinska govornica juče je bila poprište sukoba „izdajnika" i „patriota" RS, budući da su se tim epitetima uzajamno nazivali aktuelna vlast i opozicija nakon usvajanja zaključaka povodom nedavnih odluka OHR.



Opozicija predvođena PDP, SDS i radikalima negodovala je što SNSD nije hteo da sa njima usaglašava zajednički stav, optužujući vlast kako nastoji da sebi ostavi prostor za dogovor sa međunarodnom zajednicom. Istom merom opoziciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je odgovorio premijer RS Milorad Dodik, nazivajući ih „izdajničkom trojkom i podanicima stranaca i visokog predstavnika". Naime, atmosfera se usijala nakon dve skupštinske pauze tokom kojih su se usaglašavali konačni zaključci NS RS u vezi sa odlukama Valentina Incka o „Elektroprenosu BiH" i Brčko distriktu. Predlozi zaključaka opozicije nisu dobili dovoljnu podršku, dok su usvojeni predlozi SNSD, SP i DNS. Prema tim zaključcima, NS RS će zakazati referendum ako visoki predstavnik nastavi s pokušajima nametanja i sprovođenja svojih odluka, a predstavnici RS u zajedničkim organima BiH povući iz rada tih organa.

„Ovo je vrlo jasan stav koji se ne može odbiti. Ovo mogu odbiti samo kratkovidi ili oni koji imaju zlu nameru. Sve jasno piše i ništa ne treba usaglašavati. Nažalost, opozicija to nije podržala u nameri da pokaže svoje podaništvo međunarodnoj zajednici", rekao je Dodik, poručujući novinarima kako su, dok su slušali izjave opozicije - slušali „izdajnike", a da su sada za govornicom „patriote". „Nije dovoljno da u politici imate veliku glavu ili da guslate, već je potrebno da imate 42 poslanika", poručio je Dodik.

Ni predstavnici opozicije nisu ostali dužni vladajućima, nazivajući ih lažovima koji jedno pričaju, a drugo rade i da im je samo bitna vlast. „Od kada postoji demokratska praksa, većih prevaranata i lažova ovaj parlament nije video. Nudili smo SNSD da zajedno uđemo u pregovore, da zajedno napravimo zaključke i pošaljemo jasnu poruku iz Banjaluke. Nažalost, dobili smo odgovor da vladajući blok ne želi da razgovara sa opozicijom", izjavio je poslanik SDS Vukota Govedarica.

Slične optužbe na račun aktuelne vlasti stigle su i iz PDP, a lider radikala Milanko Mihajlica takođe je ocenio da je sednica pokazala da je Vladi RS stalo do zajedničkog delovanja sa opozicijom „samo onoliko koliko je još novca ostalo na računu od privatizacije".

„Počela kampanja"

Predsednik NS RS Igor Radojičić rekao je da, prema poslovniku, nije obavezno usaglašavanje, nego da je to stvar dobre volje onih koji učestvuju u parlamentu da li će naći neki zajednički nazivnik ili neće. '’Na ovom zasedanju posle dva dana i dalje je postojalo mnogo zaključaka na stolu i puno neslaganja’’, rekao je Radojičić, konstatujući da je „izborna kampanja u NS RS već počela".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.