Rat za klupu sa rezervama!

Izvor: Press, 05.Avg.2010, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat za klupu sa rezervama!

Većina partija neće da saopšti imena kandidata za tzv. kompenzacione mandate, za koje se svi bore zbog lakšeg osvajanja mesta u parlamentu Većina partija odbija da saopšti imena kandidata na tzv. kompenzacionim listama za parlamente RS i BiH, za koje je proteklih dana vladala prava jagma zbog mogućnosti da se zauzme mesto u skupštini bez obzira na broj osvojenih glasova.Čak ni pošto su kompenzacione liste juče predate CIK-u stranke u RS, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izuzev SNSD-a, nisu želele da prekinu svojevrsni zavet ćutanja i otkrivaju koga su stavili na „rezervnu" listu. Kandidati sa te liste u izbornom sistemu BiH, međutim, povlašćeni su u odnosu na kolege sa „otvorene" liste budući da u skupštinu ulaze zahvaljujući poziciji na spisku, a ne ostvarenom rezultatu.
U očiglednoj želji da sačuvaju mir u kući, centrale stranaka nisu želele da otkrivaju „srećnike" koji će gotovo sigurno zauzeti mesta u skupštini pod uslovom da njihove partije preskoče cenzus od tri odsto.
Po svemu sudeći, najviše razloga za zadovoljstvo ima Drago Kalabić, koji je prvi na kompenzacionoj listi SNSD-a za Parlament BiH. Na novi mandat može da računa i Željko Mirjanić, prvi na listi za parlament RS.
Ako bi se ponovio rezultat sa proteklih izbora iz 2006. godine, na siguran ulazak u parlament RS putem kompenzacija mogu da računaju i Nada Tešanović, Radovan Višković, Snježana Jokić, Đorđa Kojić, Srđan Mazalica, Aleksandra Lepir-Dalšašo i Gordana Đurić. Oni, naime, zauzimaju prvih devet pozicija na listi „zamena" SNSD-a za parlament RS. A, podsetimo, SNSD je od od ukupno 41 poslaničkog mesta, devet osvojio putem kompenzacionih mandata. Ova računica, međutim, važi samo u slučaju ako bi ponovili rezultat sa prošlih izbora, ali i od formule koje CIK primenuje u slučaju kod dodele ovih mandata.
S druge strane, osim Kalabića, na kompenzacionoj listu za parlament BiH su i Dušanka Majkić, Boško Tomić i Slavko Jovičić Slavuj. Ipak, ako bi se ponovili rezultati sa prošlih izbora, izgledne šanse da na ovaj način uđe u Predstavnički dom Parlamenta imao bi samo Kalabić, budući da je ova stranka na prošlim izborima dobila samo jedan ovakav mandat u Parlamentu BiH. Istovremeno, nije bilo većih iznenađenja kod njihovog koalicionog partnera - Socijalističke partije, koja je na vrh svoje kompenzacione liste za NS RS stavila svog predsednika Petra Đokića.
Zanimljivo je da partije opozicionog bloka nisu želele da otkrivaju nijednog svog kandidata za kompenzacione mandate, što se tumači kao pokušaj prikrivanja unutrašnjih problema zbog „guranja" mnogih da na mala vrata uđu u parlament. Prema saznanjima Pressa RS, najdramatičnije je bilo u SDS-u. O tome svedoči činjenica da su članovi stranačkog predsedništva kandidate izabrali u poslednji čas, i to elektronskim putem.
Ipak, niko od funkcionera SDS-a juče nije želeo da potvrdi imena svojih kandidata, tvrdeći da ih „ne zna".
Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni u PDP-u, gde se veliki broj kandidata gurao za kompenzacioni mandat. Prema saznanjima Pressa RS, najbolje su prošli Velimir Sakan i Dijana Čekić, koji su sebi obezbedili prve dve pozicije na listi za parlament RS. Ukoliko bi se se ponovili rezultati iz 2006. godine, njih dvoje bi mogli da računaju na siguran prolaz u parlament.
Član CIK-a Branko Petrić objašnjava da pravo na kompenzacione mandate imaju stranke koje pređu izborni cenzus od tri odsto. Prema njegovim rečima, u slučaju parlamenta RS, od 83 poslanička mesta 21 se odnosi na kompenzacije, dok se u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na ovaj način dodeljuje pet mandata.
- Kompenzacioni mandati se na prvom mestu dodeljuju zbog pravilne regionalne zastupljenosti, ali i zbog mogućnosti da stranke delegiraju ljude koji ne bi imali šanse na otvorenim listama. Teško je očekivati da bi na otvorenoj listi prošao neko ko je, na primer, povukao neki nepopularan potez. Zbog toga je, u krajnjem slučaju, i uveden institut kompnezacionog mandata - kaže Petrić.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.