Izvor: Blic, 16.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici traže pomoć od Vlade

Predsednik Udruženja radnika Tekstilne industrije "Svila" iz Čelinca Petar Tešanović izjavio je za "Blic nedelje" da je razočaran zbog nezainteresovanosti republičkih institucija i lokalne uprave za sudbinu tog predratnog giganta tekstilne industrije.

Vukašinović: Nema uplitanja

Službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS Aleksandra Vukašinović izjavila je "Blicu nedelje" da se to ministarstvo, izražavajući interes >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pokretanje proizvodnje u čelinačkoj "Svili", obratilo Novoj banjalučkoj banci "za ubrzanje donošenja odluke o već dogovorenoj prodaji preduzeću iz Gračanice".

- Nova banjalučka banka je postala vlasnik objekta u kojem posluje "Svila" – napomenula je Vukašinovićeva, dodajući da je nakon pokretanja stečaja ta čelinačka firma potpala pod nadležnost suda, čime se isključila mogućnost bilo kakvog uplitanja Ministarstva privrede i Vlade RS u sudski postupak.

- Nije nam jasno zašto nije reagovao premijer Dodik, jer će više od 400 radnika "Svile", ukoliko naše pogone ne kupi preduzeće iz branše, doći na ivicu egzistencije. Ima radnika sa više decenija radnog staža, koji ne znaju ni kud će ni šta će – napominje Tešanović.

Prema njegovim rečima, jedan strateški kupac je još uvek zainteresovan da od Nove banjalučke banke kupi "Sviline" proizvodne hale i nastavi proizvodnju, ali se "nedavno pojavila informacija da će te hale kupiti firma koja proizvodi pegle".

- To je prava istina i ne znam zašto se to javno ne kaže. Imamo informaciju da je jedna tranša novca za kupovinu naših pogona već isplaćena, a ostatak će biti isplaćen kasnije. Upozoravali smo i ranije da će se ovo desiti, ali niko u Vladi RS i čelinačkoj opštinskoj upravi nije reagovao. Borili smo se koliko smo mogli, ali smo shvatili da je borba uzaludna. Prilikom preuzimanja imovine nećemo organizovati radničke proteste i mogući su samo pojedinačni incidenti – kaže Tešanović.

Naglasio je da je Vlada RS, nakon što je dala saglasnost za pokretanje stečaja u tom čelinačkom preduzeću, 4. aprila 2006. godine usvojila zaključak u kojem se navodi da je krajnji cilj stečajnog postupka pokretanje proizvodnje.

- Vlada RS, kao raniji većinski vlasnik fabrike, svojim zaključkom je dala zadatak da se u stečajnom procesu pronađe strateški investotor, koji je zainteresovan za nastavak proizvodnje, ali je od toga kasnije digla ruke. Pitamo se zašto Vlada, u uslovima kada postoji kupac iz branše i idealno rešenje za nastavak proizvodnje, ne spreči samovolju banke i šverc objekata – pita se Tešanović.

Dodao je da će Nova banjalučka banka, po osnovu realizovane hipoteke, uskoro preuzeti "Sviline" nekretnine i ponovio kako je neizvesno šta će se dešavati sa mašinama, koje se nalaze u proizvodnim halama.

- Te mašine su deo stečajne mase i ako odu u staro gvožđe postavlja se pitanje kako će se izmiriti obaveze prema radnicima, koji su nakon pokretanja stečaja ostali bez posla i našli se u evidencijama Zavoda za zapošljavanje RS - objašnjava Tešanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.