Rad javnih preduzeća tema nove interpelacije

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad javnih preduzeća tema nove interpelacije

Opozicija u Republici Srpskoj uputila je danas novu interpelaciju koja se tiče rada javnih preduzeća.

Lider i poslanik NDP u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić rekao je da su svi podaci o stanju u javnim preduzećima poražavajući, pri čemu su četiri ispunila zakonske uslove da odu u stečaj. To su, kako je rekao Čavić, „Železnice RS“, „Pošte Srpske“, Olimpijski centar „Jahorina“ i „Robne rezerve“, koje su već u stečaju.

Govoreći o „Železnicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << RS“, Čavić je, ilustracije radi, naveo da je njihova dobit 2005. godine bila dva miliona KM, da bi 2016. zabeležile gubitak od 240 miliona KM.

- Kada je reč o stanju u „Elektroprivredi RS“, vrednost akcija 2007. bila je 5,8 milijardi KM, a u 2015. je pala na 461 milion KM. Zbog obezvređivanja kapitala vrednost akcija je pala za 92 odsto – istakao je Čavić.

On je naveo i da u „Šumama RS“ ima oko 2.500 radnika viška, dok su u „Poštama Srpske“ obaveze veće za 5,5 miliona KM veće od ukupne imovine.

Rasprava o životnim temama

Poslanik PDP Miroslav Brčkalo rekao je da opozicija novom interpelacijom pokreće raspravu o životnim temama u RS, ubeđeni da će ona doći na dnevni red NS RS.

- Osnovni problem javnih preduzeća je što ih vlast posmatra kao stranački plen – rekao je Brčkalo.

Ukoliko se desi da se o interpelacijama ne raspravlja u parlamentu, opozicionari najavljuju razne oblike vanparlamentrane borbe, uključujući i napuštanje rada NS RS.

Pritisak diplomata

Lider NDP Dragan Čavić izjavio je danas da pojedine zapadne diplomate traže od njega da ne podnosi krivične prijave zbog neobjavljivanja odluke o raspisivanju referenduma u Srpskoj o radu Suda i Tužilaštva BiH.

- Ako to uradim, kažu, onda će se održati referendum. Rekao sam im „to što vi radite i dogovarate sa Miloradom Dodikom mene ne zanima“. Ja ne odustajem – rekao je Čavić, ne želeći da precizira o kojim zapadnim diplomata je reč.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.