Pusić: Hrvatska i Srbija trebaju prestati dramatizirati oko svega

Izvor: Cafe.ba, 29.Sep.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Hrvatska i Srbija trebaju prestati dramatizirati oko svega

ZAGREB/BEOGRAD - Sve ono što se proteklih dana događalo i što se sada događa naravno da se odražava i da će se odraziti na hrvatsko-srpske odnose u cjelini. Ali važno je i da ne dramatizujemo oko svake situacije, već da sve pokušamo riješiti tako da i Hrvatska i Srbija imaju koristi.

To za beogradski "Novosti" poručuje Vesna Pusić, potpredsjednica hrvatske vlade i šefica hrvatske diplomatije.

* Kako se sada može "izgladiti" sve ono što je loše urađeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << prošlih dana, prije svega kanonada ružnih riječi koja je na račun Srbije stigla iz Zagreba?

- Jedna i druga strana razumiju da se ne mogu riješiti problemi ako se ne razgovara i oko nekih stvari ne pronađe kompromis. Sa druge strane, kada se razmijene i neke nepotrebno teške riječi, na kraju se opet mora pronaći neki dogovor.

* Ali kako možete da sporite da sve ovo nije ostavilo posljedice na odnose Hrvatske i Srbije?

- Naravno da se sve to odrazilo na naše odnose, ali u krajnjoj liniji se nadam da ćemo pronaći način koji konflikt čini manje dramatičnim, a riješenja pristupačnijim i jednoj i drugoj strani.

* Zašto je izostao dijalog? Zar se nije sve moglo rešiti "tihom diplomatijom"?

- Ne izostaje dijalog samo u našem regionu, izostaje na neki način u cijeloj Evropi, jer sve ovo što se događa je potpuno nova situacija. Pokazalo se da pod tom vrstom pritiska Evropa nema jedinstveni odgovor oko problema izbeglica. I to je proizvelo različite reakcije između država članica EU i između država članica i onih koje to nisu. Nažalost, prva je reakcija bila "brigo moja, pređi na drugoga".

* Ali to baš nije dalo rezultate?

- Tako je, pokazalo se da "briga moja" neće ni na koga drugog da pređe i da je to "briga naša". Ako se za nju ne pobrinemo zajednički nema riješenja i to momentalno, jer smo u istom loncu. Da se koliko-toliko pristojno ponašamo i pomognemo ljudima koji su tu došli u ogromnom broju i u velikoj nevolji.

Široki savez

* Postoji li uopšte krajnje riješenje za migrantski talas koji je poklopio Evropu?

- Treba da nastojimo da dođemo i do tog trajnog riješenja. A to je razgovor sa Turskom, Jordanom i Libanom. Na malo duži rok, ali ne predugi, valja razmišljati i o jednom širem savezu koji će biti u stanju da zaustavi rat u Siriji i Iraku. Bez toga možemo se mi Hrvati i Srbi svađati koliko hoćemo, ali problem se neće riješiti. Samo će se povećavati.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.