Pumpe bez kasa, zakazali serviseri i Poreska uprava

Izvor: Blic, 12.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pumpe bez kasa, zakazali serviseri i Poreska uprava

BANJALUKA - Koliko je proces fiskalizacije pun nedostataka i traljavo odrađen jasno se pokazalo na primeru benzinskih pumpi. Ni pola godine od isteka roka za fiskalizaciju ove grupe poreskih obveznika u mnogim pumpama u RS još nisu instalirane kase, bez obzira što su svi vlasnici na vreme podneli zahteve za fiskalizaciju jer Poreska uprava RS i serviseri nisu obavili svoj deo posla.

Predsednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi Vojin Mitrović kaže da su vlasnici svih pumpi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na vreme potpisali ugovore o fiskalizaciji, ali su pojedini čekali tri ili četiri meseca dok serviseri nisu postavili fiskalne kase, odnosno štampače.

„Bili smo uslovljeni da do 15. novembra potpišemo ugovor i kupimo kasu, a sada kada serviser nije ispunio svoje obaveze, niko ne snosi odgovornost. Da mi nismo platili, bili bismo kažnjeni, a u ovom slučaju niko ne odgovara. To nije korektno”, kaže Vojinović.

Fiskalne kase čekaju i pumpe u lancu „Parma trend”. Iako su na vreme podneli zahtev za fiskalizaciju, što nam je potvrđeno i u Poreskoj upravi RS, od njihova 22 objekta do sada je fiskalizovano samo šest. Vlasnica „Parma trenda” Nevenka Žujić kaže da su izmirili sve obaveze prema Poreskoj upravi RS, ali da su im programeri rekli da još ne mogu postaviti fiskalne kase na sve benzinske pumpe jer ne znaju na koji način treba da fiskalni štampač povežu sa ostalim mernim instrumentima koje pumpe moraju da imaju.

„Na svakoj od šest pumpi koje su fiskalizovane imamo mnogo problema kada izdajemo račune. Ako se nešto pokvari, čitav sistem staje i ne možemo da sipamo gorivo. Ispoštovali smo sve što zakon nalaže, a ostalo je na serviserima” kaže ona.

U ovlašćenom proizvođaču i serviseru fiskalnih kasa „Mikroelektronici” kažu da fiskalni štampač koji je namenjen za benzinske pumpe mora da bude povezan sa računarom i novim softverom. Međutim, većina benzinskih pumpi ima stare računare koji ne mogu da podrže fiskalizaciju, tako da vlasnici sada moraju da, osim fiskalnog štampača, kupe i novu računarsku opremu.

„Na onim pumpama gde su postojali odgovarajući tehnički uslovi fiskalni štampači su postavljeni, a tamo gde to nije bilo moguće čekamo da vlasnici nabave odgovarajuću opremu. Svi su se na vreme registrovali, a Poreska uprava je svesna da je fiskalizacija pumpi velika investicija im progleda kroz prste”, kaže Sanja Praštalo iz „Mikroelektronike”. Ona dodaje i da je svega 20 odsto pumpi „Petrola” do sada fiskalizovano i to upravo zbog tehničkih nedostataka.

U Poreskoj upravi RS do juče nismo uspeli da dobijemo podatke o tome na koliko je benzinskih pumpi do sada postavljeno fiskalnih kasa i štampača i koliko pumpi još čeka servisere, iako smo pitanja poslali još prošle sedmice. Takođe, nisu mogli ni da nam kažu koji je krajnji rok za postavljanje fiskalnih kasa na benzinskim pumpama i zašto taj posao nije završen pola godine nakon isteka roka za registraciju ovih poreskih obveznika.

Podneto 32.900 zahteva

U Poreskoj upravi RS kažu da je do sada podneseno 32.900 zahteva za fiskalizaciju poreskih obveznika, od čega su izdali 32.470 rešenja. „Fiskalne kase se i dalje uvode u sistem. Trenutno ne možemo proceniti kada će biti završen čitav proces, s obzirom na to da je za treću grupu poreskih obveznika rok produžen do 30. juna”, kažu u Poreskoj upravi RS.

Servis „Momić” nema dovoljno stručnjaka

U servisu „Momić”, koji je zadužen za postavljanje fiskalnih štampača u pumpama „Parma trend”, kažu da ne mogu stići na vreme da postave aparate u sve pumpe jer su ostali bez servisera koji je bio obučen za taj posao. Pravdaju se i lošim softverskim rešenjima i tvrde da na benzinskim pumpama fiskalni sistem ne funkcioniše dobro. „Svesni smo da kasnimo sa postavljanjem fiskalnih štampača u pumpama 'Parma trend’. Velikim delom smo mi odgovorni što tu nisu postavljene fiskalne kase, ali ima kašnjenja zbog problema u softverskim rešenjima”, kažu u servisu „Momić”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.